Neasden (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Neasden
Stanica Neasden
Umiestnenie
Miesto Neasden
Miestna autorita Brent
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 4
Počet cestujúcich za rok 2,667 miliónov
Transport for London
Zóna 3
Dôležité dátumy Otvorenie 1880
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail

Neasden je jedna zo staníc Londýnskeho metra na Jubilee Line, v obvode (London Borough) Brent, konkrétne v Neasdene. Leží v tarifnej zóne č.3 (Travelcard Zone 3) medzi stanicami Wembley Park a Dollis Hill.

Otvorili ju 2. augusta 1880 ako časť predĺženého úseku na Metropolitan Railway pod názvom Kingsbury and Neasden. Názov bol v roku 1910 zmenený na Neasden and Kingsbury a v roku 1932 sa znova menil na Neasden, tentokrát zatiaľ definitívne (stanica Kingsbury bola otvorená toho roku). V roku 1939 začala úsek do Stanmore obsluhovať Bakerloo Line (Metropolitan Line tu prestala zastavovať nasledujúci rok) a v roku 1979 túto vetvu prebrala Jubilee Line.

Budova stanice sa nachádza na Neasden Lane. Vybavenie stanice tvorí výdajňa lístkov, 3 turnikety a jediný batožinový vstup. Je tu taktiež aj obchod. Schody zo stanice vedú k 4 nástupištiam. Nástupištia č. 1 a 4 obsluhuje Metropolitan Line, ale len príležitostne kvôli mimoriadnym udalostiam v prevádzke. Nástupištia č. 2 a 3 boli postavené v roku 1914, keď bola Metropolitan Railway zdvoj - koľajnená. Až po zavedení Bakerloo Line sa nástupišťia pomenovali podľa smerovania: Northbound a Southbound (sever – juh). Teraz sú využívané na Jubilee Line, ale sú konštruované na väčšiu dĺžku vlakov a preto môžu byť príležitostne (skoro ráno, neskoro v noci a počas prác na linke) využívané aj na Metropolitan Line.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica metra Neasden
Severný koniec nástupišťa (Northbound platform)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]