Neil Armstrong Operations and Checkout Building

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Letecký pohľad na Neil Armstrong Operations and Checkout Building, 19. január 2017

Neil Armstrong Operations and Checkout Building (v preklade: Budova operácií a testov Neila Armstronga; pôvodne známa ako Manned Spacecraft Operations Building; v preklade: Budova pilotovaných letov) je historická budova na ostrove Merritt na Floride v Spojených štátoch. Päťposchodová štruktúra sa nachádza v priemyselnej oblasti Kennedyho vesmírneho strediska NASA. K vybaveniu budovy patria tiež ubytovne pre astronautov a miestnosti, kde si pred letom obliekajú a kontrolujú skafandre. V budove trávia posledné dni a hodiny pred letom (a taktiež krátko po lete) hlavné a záložné posádky misií od čias programu Gemini v polovici 60. rokov 20. storočia. Ďalšou významnou súčasťou budovy je rozľahlá dielňa, kde sa vykonáva finálna montáž a rôzne kontroly kozmických lodí s ľudskou posádkou. Dňa 21. januára 2000 bola budova zaradená do Národného registra historických miest USA (U.S. National Register of Historic Places).

Využitie v programe Apollo[upraviť | upraviť zdroj]

Posádka Apolla 10, John Young, Thomas Stafford a Eugene Cernan, začína svoju cestu z Manned Spacecraft Operations Building k štartovaciemu komplexu 39B, 18. máj 1969

Objekt bol postavený v rokoch 1963 až 1964 pod názvom Manned Spacecraft Operations Building pre potreby programu Gemini a následne Apollo. V období programu Space Shuttle bol premenovaný na Operations and Checkout Building (v preklade: Budova operácií a testov), neformálne známy ako O&C.

Výškové skúšobné komory[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1965 bola v časti High Bay nainštalovaná dvojica výškových (hypobarických) komôr na testovanie environmentálneho systému a systému podpory života veliteľského, servisného a lunárneho modulu kozmickej lode Apollo v simulovaných nadmorských výškach až 76 km. Každá komora je vysoká 18 m (s čistou pracovnou výškou 8,5 m) a vnútorným priemerom 10 m. Maximálnu simulovanú výšku (minimálny tlak) bola schopná dosiahnuť za hodinu. Používali ich hlavné a záložné posádky všetkých pilotovaných misií od tragického Apolla 1 v októbri 1966 až po skúšobný program Apollo-Sojuz v júli 1975.

Využitie po skončení programu Apollo a v súčasnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Počas 80. a 90. rokov 20. storočia sa budova O&C používala na umiestnenie a testovanie vedeckých modulov Spacelab pred ich letmi v nákladovom priestore raketoplánu. Na konci 90. rokov a začiatkom 21. storočia sa tu kontrolovali niektoré moduly a nosníky pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

V období od júna 2007 do januára 2009 budova prešla rekonštrukciou v hodnote 55 miliónov amerických dolárov. V roku 2014 bola pomenovaná po Neilovi Armstrongovi, prvom človeku, ktorý vstúpil na povrch Mesiaca, pri príležitosti 45. výročia misie Apollo 11. V súčasnosti objekt slúži na finálnu montáž a predletové kontroly kozmických lodí Orion.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Operations and Checkout Building na anglickej Wikipédii.