Nemecký špic trpasličí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nemecký špic trpasličí

Krajina pôvodu Nemecko
FCI kód 4/97
Štandardy AKC, ANKC, FCI
Výška 19-24 cm (suky)
19-24 cm (psy)
Hmotnosť 1.4 - 3.2 kg
Pôvodné určenie rodinný pes, spoločník
Terajšie určenie rodinný pes, spoločník
Názov v krajine pôvodu Zwergspitz (`Dwarf` Spitz)
Synonymá Pomeranian (Pom)
Zaužívaná skratka NS
Zoznam psích plemien
Psí portál

Nemecký špic trpasličí alebo Pomoranský špic (Pomeranian) je variant nemeckého špica. Plemeno pochádza z oblasti Pomoranska v západnej Európe medzi dnešným východným Nemeckom a severným Poľskom.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

S priemernou hmotnosťou 1.4 - 3.2 kg je podľa štandardov AKC trpasličí špic najmenším zo severných plemien.

Hlava trpasličieho špica má klinovitý tvar, ktorý mu dodáva mierne líščí vzhľad. Uši sú malé a vysoko položené. Chvost je charakteristický pre toto plemeno, mal by byť zahnutý ponad chrbát, hladký a zdvihnutý. Po narodení chvost nie je rozprestretý a môže trvať niekoľko mesiacov, kým dorastie ponad chrbát a srsť sa rozprestrie. Pod srsťou je trpasličí špic malý ale svalnatý pes, vzhľadom podobný plemenu Čivava. Po kúpaní sa mokrý trpasličí špic dá ľahko pomýliť s čivavou.

Srsť a farba[upraviť | upraviť zdroj]

Trpasličí špic má srsť zloženú z dvoch druhov: podsady a krycej srsti. Prvá je mäkká, hustá a páperovitá, druhá je dlhá, rovná a drsná. Podsada sa vymieňa u psov raz do roka a u súk počas hárania, po vrhu a počas stresového obdobia.

Farba srsti u tohto plemena kolíše. Podľa AKC je trinásť štandardných farebných kombinácií tohto plemena: čierna, čierno-hnedá, modrá, modro-hnedá, čokoládová, čokoládovo-hnedá, krémová, krémovo-sobolia, oranžová, oranžovo-sobolia, červená, červeno-sobolia a sobolia. AKC tiež rozlišuje päť alternatívnych farieb: bobria, strakatá, čokoládovo-sobolia, biela a vlko-sobolia. Stopy jednej alebo viacerých farieb na bielej podsade sa označujú ako rôznofarebnosť.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]