Nettop

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
ASUS Eee Box
CherryPal
Acer Aspire Revo nettop

Nettop je druh rozmerovo malého počítača určeného pre plnenie základných výpočtových úloh, ako je prehliadanie internetu, prístup k on-line a internetovým aplikáciám, spracovanie dokumentov, prehrávanie obrazu a zvuku a pod. Slovo Nettop vzniklo kombináciou slov internet a desktop (vo význame stolný počítač). V porovnaní s bežne používanými počítačmi nie sú nettopy len menšie, ľahšie a lacnejšie, ale aj spotrebujú oveľa menej energie. Napríklad nettop firmy ASUS Eee Box spotrebuje len 36 wattov elektrickej energie, pričom typický desktop spotrebúva viac ako 100 wattov. Dôvodom nižšej energetickej náročnosti je špecifický typ hardvéru podporujúci šetrenie energiou, ktorý je prevzatý z notebookov. Nettop zníži spotrebu energie, keď je nevyužívaný a preto má menšie uplatnenie menej vhodné pre používanie zložitých aplikácií.

Modely[upraviť | upraviť zdroj]

Nettopy sú navrhnuté tak aby boli štýlové a aby na nich šli spustiť operačné systémy Windows, čo je značným lákadlom pre bežných zákazníkov. Niektoré modely je možné upevniť na zadný kryt LCD monitora. Pre špecifickejšie činnosti (a skúsenejších používateľov) sú určené modely, na ktorých beží operačný systém Linux, čo umožňuje lepšie prispôsobenie funkčnosti a zároveň ďalšie zníženie nákladov na hardvér a licencovaný softvér. Nasledujúci zoznam obsahuje niektoré nettop počítače predávané dnes (2009).

Výrobca Produkt Spotreba energie
CompuLab fit-PC 6W
CherryPal CherryPal
Koolu Koolu
ASUS Eee Box 36W
Acer AspireRevo
Linutop Linutop 2 8W
Everex Everex gPC mini
Zonbu Zonbu 10-15W
Aleutia E2
MSI Wind Box
System76 Meerkat
Lemote Fuloong 2F 10W

Hardvér[upraviť | upraviť zdroj]

Hardvér nettopov sa prelína s hardvérom pre notebooky a netbooky. K dispozícii (2009) sú predovšetkým tri platformy. Sú to Intel Centrino Atom, Nvidia Ion a VIA Trinity. Hoci mnoho komponentov ako sú čipsety, grafické karty a ukladacie zariadenia možno nájsť aj na stolných počítačoch, procesory používané v nettop počítačoch sa líši od procesorov bežných počítačov. Nižšie uvedený zoznam obsahuje niektoré z hardvérových komponentov typických pre nettop.

Ako prvá bol pre trh uvoľnená platforma Intel Atom, ktorá bola prijatý väčšinou výrobcov hardvéru, ako napríklad ASUS, MSI a Sony. Nvidia má prvú generácie platformy ION, ktorá používa matičnú dosku GeForce 9400. V porovnaní s GPU platformy Intel Atom, procesor ION zabezpečuje lepšie prehrávanie videa s vysokým rozlíšením a má nižšiu spotrebu energie. Nvidia oznámila podporu procesorov VIA. Pre ďalšie zníženie výrobných nákladov a zlepšenie výkonnosti sa mnohí výrobcovia rozhodli pre použitie procesorov, ktoré boli pôvodne zamerané na zabudovanie do elektronických počítačových zariadení (embedded), ako sú napríklad AMD Geode a systémy založené na ARM Cortex procesoroch.

Operačný systém[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje široký výber operačných systémov použiteľných v nettop počítačoch. Windows XP bol jeden z najpopulárnejších desktopových operačných systémov a preto prirodzene (vďaka tomu, že dokáže bežať aj na slabšom hardvéri (podľa dnešných noriem)). V niektorých high-end nettopoch a pripravovaných modeloch sa počíta aj s so systémami Windows Vista a Windows 7. Ďalším obľúbeným OS je predinštalovaný, alebo zabudovaný Linux, ktorý podporuje širokú škálu procesorov a architektúr. Podobne hoci Google Android, ktorý bol pôvodne určený pre telefóny (smartphone), je tiež pripravovaný aj pre nettop trh.

Pôvodne aj Asus Eee bežal na Linuxe. V reakcii na to Microsoft predĺžil dostupnosť Windows XP pre ultra-nízko nákladové osobné počítače (ULCPC) od júna 2008 do júna 2010, aby si udržal u netbookov a nettopov svoj podiel na trhu, keďže trh sa posúva smerom k notebookom na úkor stolových počítačov. Jedným z dôvodov bolo aj zabránenie ďalšiemu rozširovaniu konkurenčného Linuxu do rastúceho segmentu prenosných počítačov, čo by sa neskôr mohlo preniesť aj do segmentu stolných PC. Microsoft tiež skúša odľahčenú verziu Windows 7 použiteľnú pre tento druh zariadení. Microsoft kvalifikoval počítače s ultra-nízkymi nákladmi (ULCPC) ako vyhovujúce hardvérovým požiadavkám:

  • Pamäť: dodávané s 1 GB RAM alebo menej
  • Obrazovka: 10,2 "a menšie
  • Skladovacie zariadenie (pevný disk): 80 GB (tento limit zvýšil na 160 GB), alebo 16 GB SSD
  • Bez dotykovej obazovky (nie tablet pc)
  • DirectX 9 podporujúce GPU (alebo pod )

Porovnanie nettop a stolných počítačov[upraviť | upraviť zdroj]

V nasledujúcej tabuľke je vidieť, ako sa líšia nettopy a desktopy z hľadiska produktivity, aplikácií a zábavných aplikácií.

Nettop Bežný desktop Lepší desktop
Produktivita Internetové browsovanie, spracovanie dokumentov Spracovanie tabuliek a databáz Prémiové office balíky
Fotografie a obrázky Prezeranie, jednoduché editácie Jednoduché a zložitejšie editácie Profesionálna práca
Video bežné DVD a DIVX prehrávanie, limitované prehrávanie HD videa (trhanie) HD prehrávanie v občasným "trhnutím" Full HD prehrávanie a spracovanie videa
Hry Staršie, klasické a online hry Bežné hry 3D akcelerácia pre hry
Cena systému (2009) ≤ 250 € > 250 € > 600 €

Trh[upraviť | upraviť zdroj]

Nettop počítače spadajú do kategórie "základný PC", ktoré majú zvyčajne cenu od 100 € po 250 €. Príležitosť pre rast trhu s nettop počítačmi je považovaná za obrovskú. Zároveň sa nettop môže stať cenovo dobrá voľba ako prvý počítač pre ľudí v rozvojových krajinách. Môže sa tiež stať voľba pre počítač pre ekologicky zmýšľajúcich ľudí, vzhľadom na svoju spotrebu energie. Nettopy sú lacné a úsporné, a môžu pomôcť užívateľom zvýšiť ziskovosť podniku. Intel predpovedá 60 miliónov "základných Nettop" jednotiek v roku 2011.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku nettop na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).