Nexus 5

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo
LG Nexus 5

Nexus 5 (kódové označenie Hammerhead) je referenčný smartfón firmy Google vyrobený, rovnako ako jeho predchodca Nexus 4, spoločnosťou LG. Predstavený bol v októbri roku 2013. Celkovo je Nexus 5 piaty telefón radu Nexus. Po predstavení bol k dispozícii v čiernej a bielej farbe. Neskôr bola uvedená do predaja aj červená verzia. Nexus 5 bol vôbec prvým telefónom s Androidom 4.4 KitKat.

Výbava Nexusu 5 je podobná telefónu LG G2. Oba telefóny sú vybavené procesorom Snapdragon 800 a Full-HD displejom s 4,95 palcami. Nexus 5 bol tiež vôbec prvý telefón s Androidom vo verzii 4.4 KitKat.

Hardvér[upraviť | upraviť zdroj]

Telefón je vybavený štvorjadrovým procesorom Qualcomm MSM8974 taktovaným na 2,3 GHz s operačnou pamäťou o veľkosti 2 GB. Telefón má displej s rozlíšením 1920×1080, čím bola v kombinácii s uhlopriečkou 4,95 "dosiahnutá hustota bodov 445 dpi (30 720 bodov/cm²). Zadný fotoaparát má na svoju dobu štandardných 8 Mpx, video je možné natáčať v rozlíšení až 1080p. Telefón disponuje konektorom micro USB. Nexus 5 tiež disponuje moderným internetovým pripojením typu LTE. Telefón nemá slot na SD Kartu. Telefón má zabudovaný krokomer.

Softvér[upraviť | upraviť zdroj]

Telefón mal ako prvý Android vo verzii 4.4 KitKat (aktualizovateľný na verziu 6.0 Marshmallow. Ako je u Nexus telefónov známe, tak aj tento bude pravidelne dostávať najnovšie verzie Androidu ako prvý. Nexus 5 má "čistý Android", to znamená, že nemá žiadne nadstavby od výrobcu, ktoré by prípadne spomaľovali chod telefónu. Ako prednastavená aplikácia na správy (SMS, MMS) je tu Hangouts.

V decembri 2013 prišla prvá aktualizácia na verziu Android 4.4.1, ktorá opravovala niektoré chyby fotoaparátu (vyváženie bielej, automatické ostrenie, HDR+ alebo fotenie v zhoršených svetelných podmienkach). Po pár dňoch nasledovala aktualizácie na verziu 4.4.2, ktorá opravovala menšie chyby a zlepšovala bezpečnosť Androidu. Začiatkom júna 2014 sa dostavila aktualizácia na verziu 4.4.3, ktorá opravovala niekoľko chýb a odstránila chybu, kedy fotoaparát znižoval výdrž batérie. Koncom júna 2014 sa dostavila aj verzia 4.4.4, u ktorej sa tiež opravovali len menšie chyby. Dňa 19. novembra 2014 sa používatelia dočkali novej verzie Androidu 5.0 Lollipop.

Dizajn[upraviť | upraviť zdroj]

Telefón má veľmi podobný dizajn ako tablet Nexus 7 2013.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nexus 5 na českej Wikipédii.