Noomi Rapace

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Noomi Rapace
Celé menoNoomi Norén
Narodenie 28. december 1979 (44 rokov)
Hudiksvall, Švédsko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1988 – súčasnosť
ManželOla Rapace (2001 - r. 2011)
Deti1

Noomi Rapace (* 28. december 1979, Hudiksvall, Švédsko) je švédska herečka. Preslávila ju rola Lisbeth Salander, v dráme Muži, ktorí nenávidia ženy (2009), kde za svoj herecký výkon bola nominovaná na britské filmové ocenenie BAFTA.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jej matkou je švédska herečka Nina Lorén a jej otcom bol španielsky spevák flamenca, Rogelio Durán. Má jednu nevlastnú sestru, Særún Hrafnkelsdóttir Norén. V piatich rokoch sa spolu so svojou matkou a nevlastným otcom presťahovali do mesta Flúðir, na Islande. Jej rodný jazyk je švédsky, ale hovorí plynulo tiež anglicky, nórsky, islandsky a dánsky.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svojich deviatich rokoch bola obsadená ako komparz do islandského filmu V tieni havrana z roku 1988. Táto skúsenosť ju podnietila stať sa herečkou. Následne odcestovala do Štokholmu, kde navštevovala hereckú školu.

V roku 1996 debutovala vo švédskom televíznom seriáli Tre kronor. Počas štúdia herectva účinkovala tiež v niekoľkých švédskych divadlách. V roku 2017 za svoj herecký výkon v dánskej dráme Daisy Diamond získala dánske filmové ocenenie Robert Awards.

Bola obsadená do role hackerky Lisbeth Salander vo filme Muži, ktorý nenávidia ženy. Film bol natočený podľa knižnej predlohy švédskeho spisovateľa Stiega Larssona. Film jej priniesol medzinárodný úspech a niekoľko nominácii na herecké ocenenia, z ktorých niektoré aj získala, napríklad švédske filmové ocenenie Guldbaggen. Rolu Salanderovej neskôr stvárnila aj v ďalších dvoch filmoch; Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda, ktoré tiež napísal Larsson a všetky tri filmy mali premiéru v roku 2009.

V roku 2011 mal premiéru film Sherlock Holmes: Hra tieňov, kde Rapace účinkovala po boku hercov ako Robert Downey Jr. a Jude Law. O rok neskôr si zahrala v dráme Vášeň, po boku Rachel McAdamsovej. V rovnakom roku mal premiéru aj film Prometheus.

V roku 2015 si zahrala v dráme Dieťa 44. Hlavnú rolu stvárnila vo filme V utajení z roku 2017 po boku Johna Malkovicha, Toni Collettovej a Orlanda Blooma. V rovnakom roku mal premiéru aj film 7 životov, ktorý zaznamenal od filmových kritikov pozitívne recenzie.

V roku 2019 sa objavila v austrálskom filme Materský cit, po boku Yvonne Strahovski. V roku 2021 mali premiéru filmy Cesta za zmierením a Ada. Tiež by mal mať premiéru životopisný film Callas, kde Rapace, stvárnila opernú speváčku Mariu Callas.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2001 sa vydala za Ola Norella, s ktorým spoločne prijali priezvisko Rapace, čo vo francúzštine a taliančina znamená „dravý vták“. Spolu majú jedného syna, narodeného v roku 2003. V roku 2010 podali žiadosť o rozvod, ktorá nadobudla platnosť o rok neskôr.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Noomi Rapace

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Noomi Rapace na anglickej Wikipédii.