Norma manažérstva kvality

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Norma manažérstva kvality sú normy definujúce súbor pravidiel, postupov a požiadaviek na manažment podniku s cieľom zabezpečiť kvalitu výsledného produktu.

Zmysel noriem pre kvalitu[upraviť | upraviť zdroj]

Normy pre kvalitu (napr. ISO 9000, SPICE, CMM, BOOTSTRAP,...) sú odpoveďou na otázku zákazníka „ako môžem dôverovať podniku, že dodá kvalitný výrobok a ako vysoká je pravdepodobnosť, že ak stavím na daného kľúčového dodávateľa, tento si bude schopný udržať kvalitu výroby na dlhší čas.“ Zároveň normované hodnotenie dodávateľov poskytuje možnosť porovnávať dodávateľov a môže byť kľúčom k ich výberu.

Zavedenie manažérstva kvality v organizácii má kľúčový strategický význam. Väčšinou sa na zavedenie systému kvality v podniku angažuje externá firma a to z viacerých dôvodov: mala by byť objektívnejšia ako interní zamestnanci firmy, má typicky viac skúseností so zavádzaním systému kvality a tým určitý nadhľad, ktorý sa odrazí v detailoch a ak je to zmluvne dohodnuté, môže niesť časť zodpovednosti za zavedený systém kvality pri prípadnom audite. Kontrakty so špičkovými poradenskými firmami dokonca obsahujú formulu: odmena za zavedenie systému kvality sa odvíja od zisku firmy, ktorý sa merateľne vďaka tomuto systému zvýši.

Medzinárodné prostredie a normy ISO[upraviť | upraviť zdroj]

Za preklad noriem do regionálnych jazykov sú zodpovedné miestne normalizačné organizácie. Ako referenčný etalón pre Európu sú definované preklady v nemeckom, anglickom a francúzskom jazyku.

Normy radu ISO 9000[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: ISO 9000

Normy špecifické pre výrobné odvetvia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]