Centennial Campus of North Carolina State University

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Centennial Campus of North Carolina State University

Centennial Campus of North Carolina State University je výskumný a vzdelávací park pod vedením štátnej univerzity North Carolina State University. Nachádza sa na pobreží Atlantického oceánu, na juhovýchode USA, v hlavnom meste federálneho štátu Severná Karolína, v meste Raleigh.

Centennial Campus of North Carolina State University je rozdelený do dvoch areálov, hlavný areál Centennial Campus a ďalší, ktorý vznikol neskôr Centennial Biomedical Campus. Areál parku má 3300 hektárov, na ktorých je 32 budov. Ďalšie budovy, ako knižnica, centrum domácich zvierat a rezidencia pre zamestnancov a študentov sú vo výstavbe (2010). Vzdelávací park je domovom pre 62 podnikov, vládnych alebo neziskových organizácií a viac ako 75 univerzitných výskumných centier, inštitútov a laboratórií. Podmienkou pre spoločnosti sídliace v areáli je ich programové prepojenie s univerzitou, napríklad spolupráca firiem v oblasti výskumu alebo spolupráca študentov na projektoch spoločností. Centennial Campus of North Carolina State University zamestnanáva 2470 zamestnancov v partnerských podnikoch a inštitúciach, 1 350 univerzitných zamestnancov a 4 000 študentov (2010).[1] Centennial Campus of North Carolina State University patrí do spolku Raleigh and Triangle Community, ktorý je jeden z najlepších pre život a prácu vo svete.[2] Vedľa laboratórnych, kancelárskych a obytných komplexov, je v areáli jazero s rybárskym mólom Lake Raleigh a roziahlou zazelenanou plochou. Centennial Campus of North Carolina State University podporuje golf. V areáli je 18-jamkové ihrisko pre mužský a ženský univerzitný golfový tím.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Výskumný park Centennial Campus of North Carolina State University bol založený v roku 1984, po pridelení 156 hektárov pôdy guvernérom Severnej Karolíny Jamesom B. Huntom. Tento pozemok pôvodne patril psychiatrickému zariadeniu Dorothea Dix Hospital. O začiatok výstavby výskumného centra sa postaral rektor fakulty dizajnu Claude McKinney. Prvá spoločnosť, ktorá sa do areálu nasťahovala v roku 1991 bola spoločnosť ABB. Ešte v tom istom roku sa do areálu presťahovala ako prvá z fakúlt univerzity North Carolina State University jej fakulta textilu. Dodatočný areál Centennial Biomedical Campus bol zriadený v roku 2000. Začiatkom roku 2002 začala sťahovanie do výskumného centra fakulta inžinierstva a neskôr ďalšie fakulty a spoločnosti.[3] Hlavné oblasti výskumu sú zdravie a životospráva, energie a životné prostredie, inovácie vo vzdelávaní a bezpečnosť a ochrana.

Univerzitné fakulty[upraviť | upraviť zdroj]

Fakulta inžinierstva vo výskumnom parku v Centennial Campus of North Carolina State University je najväčšia fakulta univerzity. Jej kľúčové oblasti výskumu fakulty sú bioinžinierstvo, nanotechnológie a informačné a komunikačné technológie. V roku 2007/2008 jej ročné výdavky vynaložené na výskum presiaholi 121 miliónov dolárov.[4] Fakulta textilu je najväčšia fakulta tohto typu na svete.[5]. Fakulta veterinárnej medicíny sa zameriava na prípravu veterinárov a veterinárnych vedcov pri presadzovaní zdravia zvierat a ľudí na bunkovej úrovni prostredníctvom celých ekosystémov. Je najmladšou veterinárnou fakultou v USA. Aj napriek tomu dosahuje medzinárodné uznanie v rámci výučby a výskumu. Podľa U.S. News & World Report Survey je piata najlepšia veterinárna fakulta, zo všetkých 28 veterinárnych fakúlt v USA.[6] Pedagogická fakulta sa zameriava na inovácie v oblasti vzdelávania vo všetkých oblastiach života. Pripravuje profesionálov schopných ďalej vzdelávať a viesť.[7] Fakulta pre postgraduálne štúdium patrí medzi najlepšie fakulty tohto typu.[8] [9] Ďalšie fakulty, ktoré sú v parku zastúpené, sú fakulta manažmentu, fakulta dizajnu, fakulta poľnohospodárstva a prírodných vied, fakulta humanitných a spoločenských vied, fakulta prírodných zdrojov a fakulta fyzikálno-matematických vied.

Spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Výskumná činnosť spoločností v Centennial Campus of North Carolina State University sa zameriava predovšetkým na oblasť vývoja technológií pre využitie bioenergie, oblasť biotechnológie a výskumu v oblasti biomedicíny, nanotechnológie a materiálov so špeciálnymi vlastnosťami, oblasť životného prostredia, inteligentných systémov a informačných technológií a oblasť inovatívneho vzdelávania.[10]

Najvýznamnejšími spoločnosťami, ktoré sú vo výskumnom parku zastúpené sú Red Hat, Inc.; ABB; 3F, Inc.; Able SoftSystems; Advanced Energy Corportion (AEC); Agile Sciences; Agiled Technologies; All Systems Broadband; Allied Telesis Labs, Inc.; Analog Devices; Baron Advanced Meteorological Systems (BAMS); U.S. Department of Agriculture; Talecris Biotherapeutics; NOAA National Weather Service; Handsfree Networks; GlaxoSmithKline; Handsfree Networks; Green Energy Corp.; MeadWestVaco (MWV) a iné.[11]

Napríklad spoločnosť Green Energy Corp. (GEC) je technologická spoločnosť, poskytujúca služby v oblasti softvérového inžinierstva komunikácií, verejných služieb a energetických spoločností. Zaoberá sa vývojom a dodávaním softvérových produktov a služieb.[12] Ďalšou významnou spoločnosťou je spoločnosť GlaxoSmithKline (GSK), ktorá sa zameriava na farmaceutický výskum a je aktívnym partnerom Svetovej zdravotníckej organizácie). Je jednou z mála farmaceutických spoločností, ktoré vedú pre Svetovú zdravotnícku organizáciu, výskumy liekov a vakcín proti trom najzávažnejším civilizačným ochoreniam HIV/AIDS, tuberkulóza a malária. Spoločnosť vyvinula niekoľko popredných liekov proti týmto ochoreniam. Taktiež sa tu vedú výskumy liekov proti ochoreniam ako astma, vírusové a infekčné ochorenia, cukrovka, duševné choroby a zažívacie problémy. Okrem toho je GlaxoSmithKline (GSK) významným lídrom v oblasti vakcín a vývoja nových liekov proti rakovine.[13]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Centennial Campus of North Carolina State University: At a glance [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. Archivované 2014-01-06 z originálu. (po anglicky)
  2. Centennial Campus of North Carolina State University: Cennetial Community [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. Archivované 2014-01-06 z originálu. (po anglicky)
  3. Library of North Carolina State University: History [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Fakulta inžinierstva univerzity North Carolina State University [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Fakulta textilu univerzity North Carolina State University [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Fakulta veterinárnej medicíny univerzity North Carolina State University [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Pedagogická fakulta univerzity North Carolina State University [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. Fakulta pre postgraduálne štúdium North Carolina State University [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. North Carolina State University: About us [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. Archivované 2014-08-09 z originálu. (po anglicky)
  10. Centennial Campus of North Carolina State University: Areas of expertise [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. Archivované 2013-08-07 z originálu. (po anglicky)
  11. Centennial Campus of North Carolina State University: Partners directory [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. Archivované 2014-01-06 z originálu. (po anglicky)
  12. Green Energy Group: About us [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. Archivované 2014-01-05 z originálu. (po anglicky)
  13. GSK [online]. [Cit. 2014-01-05]. Dostupné online. (po anglicky)