Nottingham Trent University

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nottingham Trent University

Budova Arkwright je jednou u najstarších budov v rámci Nottingham Trent University nachádzajúca sa severne od historického centra mesta

Základné informácie
SkratkaNTU
Typuniverzita (verejná)
Zameraniebusiness, právo, humanitné vedy, technika, dizajn
Rok založenia1843 (ako Nottingham School of Art)
Vedenie
KancelárSir John Peace
Štatistické údaje
Počet fakúlt10
Počet zamestnancov3,430[1]
Počet študentov33 225 (2018/19)
Rozpočet£ 313 million (2019)[2]
Ďalšie informácie
Školské farbyružová, biela, modrá
Kontaktné údaje
MiestoNottingham, Anglicko, UK
Telefón+44 (0)115 941 8418
Oficiálny webhttps://www.ntu.ac.uk

Nottingham Trent University (NTU) je verejná výskumná univerzita v Nottinghame v Anglicku. Jej korene siahajú do roku 1843 založením Nottingham Government School of Design, ktorá na univerzite existuje dodnes. V súčasnosti je NTU 9. najväčšia univerzita v Spojenom kráľovstve (zo 169) s 33 255 študentmi rozdelenými do piatich rôznych kampusov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Photograph of the University College Nottingham (Arkwright Building), from the Illustrated Guide to the Church Congress 1897
University College Nottingham v roku 1897; hlavná budova známa ako Arkwright Building.

Univerzita vznikla spojením mnohých samostatných škôl vyššieho vzdelávania. Vznikla z Nottingham Government School of Design založenej v roku 1843.

V roku 1945 bola založená Nottinghamská a okresná technická škola. V roku 1958 sa otvorila Nottinghamská regionálna technická univerzita a v roku 1959 začala Nottinghamská vysoká škola vzdelávania v Cliftone. V roku 1964 bola otvorená Nottingham Regional College a v roku 1966 bola pôvodná Nottingham College of Design prepojená s Regional College. Spoločne sa zlúčili a inštitúcia bola v roku 1970 povýšená na polytechnický status, ktorý sa stal „Trent Polytechnic“. V roku 1975 sa zlúčila s Nottingham College of Education.

Podľa zákona o ďalšom a vysokoškolskom vzdelávaní z roku 1992 (Further and Higher Education Act 1992) došlo k zlúčeniu vysokých škôl a získaniu štatútu univerzity pod oficiálnym názvom „Nottingham Trent University“.[3]

V roku 2017 získala univerzita cenu Times Higher Education „University of the Year Award“ a v roku 2018 cenu „Modern University of the Year Award“ od Sunday Times.[4] V roku 2019 ocenil denník The Guardian univerzite cenu „Univerzita roka“.[5]

Univerzitné kampusy[upraviť | upraviť zdroj]

Univerzita má päť kampusov: City Campus, Clifton Campus, Confetti Campus, Brackenhurst a Mansfield.

Mestský kampus[upraviť | upraviť zdroj]

Newton Building, sídlo fakulty Nottingham Business School

Nachádza sa severne od historického centra mesta Nottingham a v jeho sídle je viac ako 17 000 študentov z 5-tich fakúlt Nottingham Business School, Nottingham Law School, School of Architecture, Design and the Built Environment, School of Art & Design, School of Social Sciences and the Center for Broadcasting & Journalism. Patria sem budovy Newton a Arkwright, ktoré patria medzi dve najväčšie a najstaršie budovy v rámci univerzity.

Tento kampus navštevujú aj slovenskí študenti v rámci spoločného programu Nottingham Business School a Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Boots Library[upraviť | upraviť zdroj]

Knižnica Boots je hlavnou knižnicou univerzity. Dokončená bola v roku 1998 a slúži študentom 24 hodín denne.

Clifton kampus[upraviť | upraviť zdroj]

Mammoth sculpture Outside Erasmus Darwin building
Socha mamuta pred budovou Erasmus Darwin building

Kampus Clifton pokrýva viac ako 9 000 študentov troch fakúlt: School of Arts and Humanities, School of Science and Technology a School of Education. Areál Cliftonu je vzdialený 6 kilometrov od centra mesta a je samostatným areálom na zelenej lúke. S mestom je spojený pravidelnou študentskou autobusovou dopravou (NCTX – Nottingham City Transport).

Brackenhurst kampus[upraviť | upraviť zdroj]

Tento kampus je sídlom fakulty School of Animal, Rural and Environmental Sciences s viac ako 1 000 študentmi. Areál Brackenhurst je vidiecka usadlosť s lesmi, jazerom a udržiavanými záhradami, ktorá sa nachádza asi 23 km od centra mesta.

Confetti Campus[upraviť | upraviť zdroj]

Confetti Campus, ktorý je domovom Confetti Institute of Creative Technologies, teda inštitútu kreatívnych technológii nachádzajúceho sa blízko centra mesta na ulici Convent Street. Inštitút spolu so všetkými súvisiacimi podnikmi (spoločne Confetti Media Group) kúpila NTU v roku 2015.

Fakulty[upraviť | upraviť zdroj]

To, čo je na Slovensku známe ako fakulta sa v Anglicku označuje slovom school (škola). Nottingham Trent University pozostáva z 10 fakúlt:

Joint degree s Ekonomickou univerzitou v Bratislave[upraviť | upraviť zdroj]

Katedra financií Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave zabezpečuje spolu s fakultou Nottingham Business School na Nottingham Trent University spojený diplom na druhom stupni štúdia v akreditovanom programe Medzinárodné financie a International Finance. Absolventi tak majú možnosť získať súčasne slovenský titul Inžinier (Ing.) a medzinárodné uznavaný akademický titul Master of Science (MSc.).[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Table 1 - Staff by HE provider [online]. . Dostupné online.
  2. Nottingham Trent University. Dostupné online.
  3. Legal and charitable status | Nottingham Trent University [online]. . Dostupné online. (po anglicky)
  4. ROBINSON, Dan. Nottingham is home to the UK's official university of the year [online]. 1 December 2017. Dostupné online.
  5. Nottingham Trent wins inaugural Guardian university of the year award. The Guardian, 10 April 2019. Dostupné online.
  6. Dvojité a spoločné diplomy [online]. Národohospodárska fakutla EUBA. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nottingham Trent University na anglickej Wikipédii.