Nuda (hudobná skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nuda
Základné informácie
Pôvod Slovensko Prešov, Slovensko
Žáner(-re) pop rock
Pôsobenie 19972001, 2005
Vydavateľstvá Universal Music
Forza Music
Bývalí členovia
Kamil Filka
Stano Kociov
Stanislav Čorej
Viktor Špak
Branislav Goga
Martin Husovský
Igor Vladyka
Vilo Stanek

Nuda bola slovenská hudobná skupina pôvodom z Prešova, pôsobiaca v rokoch 1997 až 2005.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina vznikla koncom roka 1997, kedy ju založil Kamil Filka spoločne s Stanislavom Kociovom.[1] Začiatkom roka 1998 skupinu doplnili gitaristi Viktor Špak, Stanislav Čorej a basgitarista Branislav Goga a o rok neskôr zároveň vydali svoju prvú debutovú skladbu, spolu s videoklipom „Tráva“ ktorý sa ihneď po nasadení uchytil v rozhlasových i televíznych hitparádach. Úspechom skladby „Tráva“ vydavateľstvo ponúklo kapele nahranie prvého debutového albumu Nuda! ktorý vyšiel v roku 1999. Zároveň práve tento album bol najväčším úspechom kapely, kedy sa považovala skupina za tretiu najúspešnejšiu po skupinách IMT Smile a Peha.

V lete roku 2001 sa kapela pre názorové nezhody dočasne rozpadla a zároveň kapelu opustil zakladateľ Kamil Filka ktorý sa vydal na sólovú dráhu. Avšak situácia sa po čase obrátila, Kamil Filka obnovil Nudu a Viktor Špak odišiel do skupiny Ivana Táslera.[2] Koncom roka 2001 skupina vydala skladbu „Neviem, čo mám povedať“ ktorej nechýbala hitovosť a uchytila sa aj v rádiách, avšak neobjavila ani na jednom z vydaných albumov. Zároveň to bola posledná skladba od skupiny v pôvodnej zostave.[3]

Po štvoročnej prestávke v roku 2005 skupina vydala ďalší album Ty si svetlom v tme na ktorom pracovala už nová zostava,[4][5] na klávesoch hral Martin Husovský, na bicie Vilo Stanek, na basovú gitaru Igor Vladyka, na gitaru Stanislav Čorej, spolu s Kamilom Filkom. Album obsahoval obsahoval najhranejšie skladby ako „Ako diabol“, „Milión krát“, či „Strašne voniaš láskou“. Ku skladbe „Ako Diabol“ v lete 2005 vyšiel aj videoklip, ktorý režiroval Martin Migaš a kameramanom bol Jaroslav Vaľko. Videoklip bol natočený na prešovskom sídlisku Sekčov.

Po nezhodách sa skupina nakoniec v roku 2005 rozpadla.[6][7] Niektorí členovia sa spojili a založili spoločne skupinu Komajota.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]