Suchoj (spoločnosť)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z OKB Suchoj)
Suchoj
Suchoj
Právna formaakciová spoločnosť
Založená1934
ZakladateľPavel Osipovič Suchoj
SídloMoskva, Rusko
VedenieIgor Jakovlevič Ozar
PriemyselLetecký
Produkciavojenská a civilná letecká technika
Obrat20,2 mld. rubľov (2010)
Zisk1,1 mld. rubľov (2010)
Člen skupinyObjediňonnaja Aviastroiteľnaja Korporacija
Zamestnancov26 000
Webwww.sukhoi.org
Sukhoi Superjet 100 (Campeche, Mexico) 2015

Suchoj (rus. ПАО «Компания „Сухой“»PAO Kompanija „Suchoj“; doslova: PAO Spoločnosť „Suchoj“) je ruská letecká konštrukčná kancelária, založená v roku 1934 v Moskve. V roku 2006 ruská vláda spojila Suchoj so spoločnosťami Iljušin, Irkut, OKB Jakovleva, MiG a Tupolev do novej štátnej akciovej spoločnosti, ktorá nesie názov Zjednotená korporácia pre stavbu lietadiel.

História[upraviť | upraviť zdroj]

OKB Suchoj bola založená Pavlom Osipovičom Suchojom v roku 1934, ktorý predtým pracoval pre kanceláriu Andreja Tupoleva. Do roku 1949, kedy J.V. Stalin zrušil samostatnú kanceláriu OKB Suchoj, sa P. Suchojovi okrem návrhu a výrobe modelu Su-2 podarilo len málo. Činnosť samostatnej kancelárie mohla byť obnovená až po smrti Stalina, v roku 1953, odkedy ju Pavel Suchoj viedol až do svojej smrti v roku 1975.Do roku 1954 boli v OKB Suchoj navrhnuté najmenej 2 prúdové nadzvukové stíhačky. Ich označenie bolo "S" a "T". Prototyp "S" mal šípovité krídlo, zatiaľčo model "T" mal krídlo trojuholníkové. Prototyp "S" bol vypracovaný do neskoršieho stroja Su-7 a prototyp "T" poslúžil ako základ pre neskorší Su-9. Od polovice 50. rokov 20. storočia bola OKB Suchoj, spolu s OKB MiG zodpovedná za návrhy takmer všetkých významných sovietskych stíhačiek a útočných lietadiel v povojnovom období. Napriek tomu, že OKB Suchoj nezískala na Západe takú slávu ako OKB MiG, jej stíhačky a bojové lietadlá boli široko nasadené v sovietskych vzdušných silách a v zahraničí. Vývoj ďalších nových a vylepšených lietadiel pokračuje v OKB Suchoj aj dnes, s dôrazom kladeným najmä na cenu a profitabilitu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jenkins, Dennis R. & Miller, Jay: Sukhoi Su-27, The Soviet Union´s most advanced air combat aircraft in detail. Specialty press, 1991, USA. ISBN 0-942548-51-5