Obchodný a obytný dom Luxor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Luxor
obchodný a obytný dom
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava I
Mesto Bratislava
Mestská časť Staré Mesto
Súradnice 48°08′37″S 17°06′48″V / 48,143625°S 17,113406°V / 48.143625; 17.113406
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Obchodný a obytný dom Luxor

Obchodný a obytný dom Luxor (1937 užšia súťaž, 1937 – 1939 realizácia) je polyfunkčná budova s modernou funkcionalistickou fasádou s obchodmi, reštauráciou, administratívou v nižších podlažiach a bytmi v horných podlažiach. Nachádza sa v Bratislave na Štúrovej ulici 1 – 3. Autorom je brniansky architekt Jan Víšek (1890 – 1966).

Situovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Polyfunkčná budova je situovaná v tesnej blízkosti bývalej Mestskej sporiteľne od architekta Juraja Tvarožka (1887 – 1966). Práve tieto dve budovy určili obrysy južného okraja Námestia SNP v Bratislave, ktoré sa malo stať novodobým centrom mesta. Tento skôr okrajový mestský priestor sa v priebehu tridsiatych rokov zmenil na výkladnú skriňu republiky. Svoje stavebné názory tu začali realizovať najvplyvnejší stavebníci mesta.

Dispozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Dispozícia vychádza z pravouhlého konštrukčného systému na úzkom pozemku v tvare trojuholníka. Zasklený parter s obchodnými prevádzkami mierne ustupuje za uličnú čiaru. Približne v jednej tretine z oboch strán priečelia sú umiestnené slepé pasáže. Poschodie s priebežným pásovým oknom slúžilo obľúbenej reštaurácii Luxor. V ďalších štyroch podlažiach boli kancelárie a byty s pozdĺžnymi oknami v jednoduchom rytme.

Architekt Jan Víšek spočiatku vychádzal z inšpirácie kubizmom a z diel A. Perreta ale po príchode do Brna v roku 1924 vyznával funkcionalizmus s úspornými výrazovými prostriedkami, čo sa prejavilo i na fasáde komplexu Luxor. Pôvodnú funkcionalistickú fasádu neskôr obložili plochým zaveseným plášťom Hunter-Douglas.

Dnešok[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1998 objekt Luxor zrekonštruovali podľa architekta Jána Bahnu a jednu z pasáží spolu s prvým poschodím prepojili so susednou budovou sporiteľne.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]