Area 51

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Oblasť 51)
Satelitná fotografia oblasti Area 51

Area 51 (dosl. Oblasť 51) je odľahlý úsek zeme na dne vyschnutého jazera na juhu Nevady, ktorý je vo vlastníctve vlády Spojených štátov a na ktorom sa nachádza vojenské letisko, pravdepodobne používané na tajný vývoj a testovanie prototypov nových vojenských lietadiel. Na letisku prebiehal vývoj mnohých prísne utajovaných strojov ako Lockheed U-2 alebo Lockheed SR-71 Blackbird.

Býva obľúbeným predmetom mnohých konšpiračných teórií o UFO.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Area 51 sa nachádza medzi regiónom Yucca Flats a Nevada Test Site (NTS) - územím kde sa testujú nukleárne zbrane Amerického úradu jadrovej energie. Jadrový sklad Yucca Mountain je asi 64 kilometrov juhozápadne od Groom Lake.

Oblasť je pripojená k sieti ciest NTS vedúcimi na severozápad do Mercury a na juh do Yucca Flats. Severovýchodne od jazera vedie cesta Groom Lake, ktorá bola skôr využívaná ako prístupová cesta k baniam v nížine Groom. Po celej jej šírke sa nachádza niekoľko kontrolných stanovíšť, oblasť v nížine však leží východnejšie, a preto sú neoprávnení návštevníci, ktorí po ceste Groom Lake cestujú, spozorovaní obvykle jednotkami v horách ešte niekoľko kilometrov pred kontrolnými stanicami. Potom, čo cesta opustí zakázanú oblasť (rad varovných značiek typu Photography is prohibited - Fotografovanie zakázané, poprípade Use of deadly force is authorized - Použitie smrtiacej sily povolené), klesá východne do oblasti Tikaboo Valley a potom sa napája na Nevada State Route 375.

Názvy[upraviť | upraviť zdroj]

Area 51 je známa aj ako Dreamland, Area of secrets, The Ranch, Paradise Ranch, The Farm, The Box, Groom Lake a The Directorate for Development Plans Area.

UFO[upraviť | upraviť zdroj]

Pre svoju tajomnú povahu, nepochybnú spojitosť s tajným leteckým výskumom a sériu neobvyklých úkazov sa Area 51 stala jednou z významných lokalít dohadov o UFO. K neobvyklým aktivitám pripisovaným základni v Area 51 patrí:

  • Skladovanie, testovanie a spätné inžinierstvo mimozemských plavidiel (vrátane materiálov údajne zachránených v Roswelli), štúdium bytostí pochádzajúcich z týchto lodí (živých aj mŕtvych) a výroba leteckých strojov založených na báze mimozemských technológií
  • Stretnutia či komunikácia s mimozemšťanmi
  • Vývoj zbraní na báze neobvyklých energií (na použitie v Systéme strategickej obrany SDI alebo na kontrolu zbrojenia)
  • Vývoj technológií určených na cestovanie v čase
  • Činnosti spojené s údajnou tajnou celosvetovou vládou

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Oblast 51 na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Area 51

Súradnice: 37°14′06″S 115°48′40″Z / 37,235°S 115,811111°Z / 37.235; -115.811111