Odpor prostredia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aerodynamický koeficient Cd

Odpor prostredia je sila pôsobiaca proti smeru pohybu telesa v hmotnom prostredí. Vzniká ako následok zrážok častíc prostredia s telesom a má brzdiaci účinok na teleso; zapríčiňuje postupnú zmenu parametrov dráhy telesa (napr. družice) a vyvoláva raketový efekt. Pri umelých družiciach Zeme je odpor prostredia, aerodynamická sila Fd, priamo úmerná hustote atmosféry v okolí dráhy, prierezu družice A, aerodynamickému koeficientu Cd a štvorcu rýchlosti v družice na dráhe[1]:

kde je hustota, Cd je aerodynamický koeficient odporu družice[2]. Záporné zrýchlenie a spôsobené odporom prostredia je nepriamo úmerné hmotnosti m družice podľa vzťahu

Pomer A/m sa nazýva plošné zaťaženie družice a súčiniteľ b je balistický koeficient. Záporné zrýchlenie odporu prostredia je tým väčšie, čím je družica väčšia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. REICHL, Jaroslav; VŠETIČKA, Martin. Encyklopedie fyziky [online]. fyzika.jreichl.com, 2006, [cit. 2019-02-06]. Dostupné online.
  2. Drag Coefficient [online]. www.braeunig.us, [cit. 2019-02-06]. Dostupné online.

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.