Oleg Sviatoslavič (knieža drevlanské)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Oleg Sviatoslavič (rus. Олег Святославич) († 977), drevlanské knieža, syn Sviatoslava I. Igorieviča, kniežaťa Kyjevskej Rusi. Po jeho smrti v roku 972 medzi Sviatoslavičami vypukli boje,[1] počas ktorých starší syn Jaropolk I. Sviatoslavič (knieža Kyjevskej Rusi) obsadil Olegovo hlavné mesto Ovruč. V bitke o obranu svojho mesta Oleg Sviatoslavič umrel.

Oleg umrel mladý, o jeho deťoch a manželstve sa v ruských letopisoch nehovorí nič. Niektorí neskorší český historici 16. - 17. storočia ako Balbín a Komenský, tvrdia, že Oleg mal syna, ktorý odišiel na územie Čiech, kde založil známy moravský rod Žerotínov. Je to však čistý výmysel, avšak vzhľadom na to, že Olegov spojenec a brat Vladimír I. sa oženil s Češkou a Jaropolk, ako je známe z nezávislých zdrojov, vstúpil do zväzu s nemeckým imperátorom Ottom II. – protívníkom Českého kráľovstva, môže mať táto legenda aj historický význam.

V roku 1044 Jaroslav I. Múdry vykopal pozostatky Olega Sviatoslaviča a jeho brata Jaropolka I., posvätil ich a znova pochoval.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ^  O nich rozpráva Povesť dávnych liet. Oleg Sviatoslavič zabil syna vojvodu Svenelda, pretože poľoval v jeho revíre. Sveneld sa chcel pomstiť za smrť syna. Niektorí odborníci na výklad textu považujú tento príbeh za dodatočne dopísaný do povesti po napísaní jej pôvodnej verzie a predstavuje vysvetlenie boja v podobe legendy príčin boja.