Ondřej Hejma

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ondřej Hejma
Ondřej Hejma v roku 2017
Ondřej Hejma v roku 2017
Základné informácie
Narodenie 3. február 1951 (73 rokov)
Praha, Česko
Súvisiace
články
Žlutý pes

Ondřej Hejma (* 3. február 1951, Praha) je spevák a hudobný skladateľ, frontman skupiny Žlutý pes, pôsobil aj ako dopisovateľ agentúry Associated Press v Česku. Príležitostne sa venuje aj prekladaniu a moderovaniu televíznych relácií.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Spevák Ondřej Hejma v roku 2009

Po gymnáziu vyštudoval filológiu (angličtina a čínština) na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Po univerzite pracoval v reklamnej agentúre. V roku 1987 sa stal spravodajcom agentúry AP.

Je ženatý, jeho manželka Vladimíra je lekárka. Majú dve deti, staršieho syna Jana a mladšiu dcéru Terezu. Býva v Řevniciach pri Prahe. Medzi jeho koníčky patrí cestovanie a golf, v mladosti hral futbal.

Spolupráca s ŠtB[upraviť | upraviť zdroj]

Je tiež uvedený v Cibulkových zoznamoch v kategóriách agent, dôverník a tajný spolupracovník pod krycím menom Rony[1]. Tú istú informáciu možno nájsť aj v oficiálnom Archíve bezpečnostných zložiek[2], s tým, že bol vedený u II. správy ŠtB, teda u Hlavnej správy kontrarozviedky. Možno sa domnievať, že to súviselo s jeho prácou u agentúry AP, však spis bol zničený. Vedúci malej kancelárie AP v normalizačnom Československu bola Iva Drápalová, ktorá v relácii Českej televízie Vzkazy (2008) spomínala, že ju po celý čas sledovala ŠtB a jej kolegovia na nej tajnej polícii donášali informácie z jej života[3]. Drápalová nikoho nevymenuje, avšak vo svojej malej kancelárii mala iba dvoch spolupracovníkov, medzi nimi aj Hejmu.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

V 60. rokoch po ukončení štúdia založil spoločne s Janom Follom bluesovú skupinu Žízeň, potom prešiel Yo Yo Bandom a skupinou Combo FH Daniela Fikejza. V roku 1978 založil kapelu Žlutý pes. Súbežne so Žltým psom založil alternatívnu skupinu L. L. Jetel. Pre Žltého psa napísal väčšinu hudobných textov, píše texty aj pre ďalších českých spevákov. Je spoluautorom libreta českej verzie muzikálov Pomáda a Hamlet.

Tlač a televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Bol, alebo je činný v TV3 (politická diskusia Bez kravaty), v rádiu Frekvence 1 (relácia Press klub), v časopise Reflex (rubrika Psí život). V TV Nova uvádzal reláciu Chcete být milionářem?, ako porotca účinkoval v prvej a tretej rade súťaže Česko hledá SuperStar. Účinkovanie v druhej rade tejto súťaže odmietol.

V roku 2009 bol porotcom v prvej sérii súťaže Česko Slovenská Superstar.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rybár, Š. – Hejma, O.: Autostopem do Nepálu. Praha : Práce, 1978.
  • Hejma, O.: Fejsbuk, EMINENT, 2012.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cibulkovy zoznamy [online]. [Cit. 2015-07-26]. Dostupné online. Archivované 2006-05-09 z originálu.
  2. Archív bezpečnostných zložiek
  3. Odkaz Ivy Drápalovej na serveri ČT.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ondřej Hejma na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]