Ihlica tŕnitá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ononis spinosa)
Ihlica tŕnitá
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Ononis spinosa
Linné
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Ihlica tŕnitá alebo staršie ihlica tŕnistá (lat. Ononis spinosa) je stredne vysoký poloker z čeľade bôbovitých. Má zdrevnatený koreň, z ktorého v dolnom úseku vyrastajú vystúpavé konáre, husto olistené a pokryté tŕňmi. Ružové kvety tvoria podlhovasté, riedke strapce. Plod je struk. Celá rastlina je obrastená jemnými krycími trichómami. Názov v slovenčine pochádza z množstva tŕňov, ktorými je rastlina pokrytá, v latinčine z onos=somár, čo vyjadruje použitie rastliny ako krmiva pre somáre.

Doba kvitnutia a výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Kvitne od júna do augusta. Je rozšírená v Európe, Ázii a Severnej Amerike, rastie najmä pri cestách a na suchých svahoch, hlavne na vápenatom podloží.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Na liečebné účely sa zbierajú korene, známe ako droga Radix ononidis, v ľudovej liečbe niekedy i vňať (Herba ononidis). Droga obsahuje silicu, flavonoidy, triesloviny a špecifické látky ako sú onoceríny, onospinol a glykozid ononid. Ide o dôležitý močopudný prostriedok, dezinfikuje močové cesty a podporuje vylučovanie žlče, priaznivo vplýva na látkovú premenu v tele, znižuje krvný tlak a zmierňuje reumatické bolesti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • DEYL, Miloš; HÍSEK. Naše květiny. 3. vyd. Praha : Nakladatelství Academia, 2001. ISBN 978-80-200-0940-X Chybné ISBN. S. 112. (čeština)
  • VOLÁK, Jan; STODOLA, Jiří; SEVERA, František. Veľká kniha liečivých rastlín. 1987. vyd. Bratislava : Príroda. S. 209.
  • KRESÁNEK, Jaroslav; KREJČA. Atlas liečivých rastlín a lesných plodov. Martin : Osveta n.p., 1988. ISBN 70-056-88 Chybné ISBN. S. 119.