Opátstvo Malmesbury

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hlavný vchod (the South Porch) z pohľadu od cintorína. Tento obrázok ukazuje moderný rozsah kláštora.

Opátstvo Malmesbury (angl. Malmesbury Abbey) je kláštor v Malmesbury v anglickom grófstve Wiltshire zasvätený svätým Petrovi a Pavlovi. Bol to jeden z mála anglických kláštorov s neprerušenou históriou od 7. storočia do rušenia anglických kláštorov v rokoch 1536 and 1541.[1]

Malmesbury bol založený ako benediktínsky kláštor približne v roku 676 Aldhelmom, synovcom kráľa Ineho. Anglický kráľ Athelstan bol v kláštore pochovaný roku 941, zomrel v Gloucesteri v októbri 939. Pochovanie kráľa v Malmesbury miesto v New Minsteri vo Winchestri značilo, že kráľ bol zostal outsiderom na kráľovskom dvore Wessexu.[2]

Do 11. storočia obsahoval druhú najväčšiu knižnicu v Európe a bol považovaný za jeden z najdôležitejších miest učenia v Európe. Jeden zo skorých pokusov o ľudský let sa konal v opátstve na začiatku 11. storočia. Mních Eilmer z Malmesbury si k telu pripevnil krídla a vylietol z veže. Doletel približne 200 metrov, pristál so zlomeninami oboch nôh. Neskôr poznamenal, že jediný dôvod prečo nedoletel ďalej bol chýbajúci chvost klzáku. Historik z 12. storočia William z Malmesbury bol tiež členom komunity.

Súčasné opátstvo bolo podstatne dokončené rokom 1180. Vrchol veže a samotná veža sa zrútili počas búrky okolo roku 1500. Pádom zničili väčšinu kostola vrátane dvoch tretín hlavnej lode a transept. Západná veža sa zrútila okolo roku 1550, zničila tri najzápadnejšie výklenky hlavnej lode. Vďaka týmto zrúteniam dnes stojí menej než polovica pôvodnej budovy.

Opátstvo, ktorá vlastnilo 23000 akrov v 20 farnostiach, ktoré tvorili Malmesbury Hundred, bolo zrušené rušením anglických kláštorov kráľom Henrichom VIII. v roku 1539 a predané, vrátane pozemkov, bohatému obchodníkovi Williamovi Stumpeovi. Nový vlastník vrátil kostol opátstva mestu do úlohy farského kostola a v budovách opátstva umiestnil 20 tkáčskych stavov svojho tkáčskeho podniku.[3]

Opátstvo dnes slúži ako farský kostol pre Malmesbury, patrí do bristolskej diecézy. Zrúcanina stále obsahuje niekoľko kníh z pôvodnej knižnice opátstva. Anglosaské dokumenty, napriek falšovaniu a dopĺňaniu vykonanému v scriptóriu (pisateľni) kláštora, ponúkajú materiál o dejinách Wessexu a náboženstva v oblasti.

Počas anglických občianskych vojen v 17. storočí malo opátstvo zmeniť majiteľa až sedemkrát. Tvrdo sa oň bojovalo. Stovky dier od strelných zbraní sa zachovali dodnes na západnej, južnej a východnej strane múrov opátstva.

Väčšina z opátstva sa dochovala dodnes, zničené časti sú stále pripojené k celku. Existujúca tretina hlavnej lode ostáva v aktívnom používaní ako svätyňa.

Ďalšie pochované osoby[upraviť | upraviť zdroj]

  • Aldhelm, prvý biskup zo Salisbury
  • Hannah Twynnoy, údajne prvá osoba zabitá tigrom v Anglicku je pochovaná na cintoríne. Jej hrob obsahuje báseň. Na začiatku 18. storočia pracovala ako barmanka v miestnom nevestinci. Zabitá bola 23. októbra 1703.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KELLY, S.E. (ed.). Charters of Malmesbury Abbey. [s.l.] : Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-726317-8. (angličtina)
  2. FOOT, Sarah. Oxford Dictionary of National Biography. [s.l.] : Oxford University Press, 2004, prístup 2011. ISBN (online) Chybné ISBN. Kapitola Æthelstan (893/4–939). (angličtina)
  3. CROWLEY, D.A. (ed.). Victoria History of Wiltshire XIV: Malmesbury Hundred. Oxford : [s.n.], 1991. (angličtina)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Malmesbury Abbey na anglickej Wikipédii.

  • Smith, M Q: The Sculptures of the South Porch of Malmesbury Abbey: A Short Guide, 1975

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 51°35′05″S 2°05′54″Z / 51,5847°S 2,0984°Z / 51.5847; -2.0984

Rekordy
Predchodca
Alexandrijský maják
122 m
Najvyššia veža sveta
Opátstvo Malmesbury
1180-1311
131 m
Nástupca
Lincolnská katedrála
160 m