Operácia Panzerfaust

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vojaci SS z 22. dobrovoľníckej jazdnej divízie SS "Maria Theresia" s ukoristenými zbraňami na nádvorí budínskeho hradu

Operácia Panzerfaust (v Nemecku známa ako Unternehmen Eisenfaust) bola nemecká vojenská operácia z októbra 1944, ktorej cieľom bolo udržať Maďarské kráľovstvo v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka. Operácia bola reakciou na vyjednávanie maďarského regenta Miklósa Horthyho so Sovietskym zväzom o prímerí.

Adolf Hitler najskôr do Maďarska vyslal podplukovníka Waffen-SS Otta Skorzenyho, ktorý 15. októbra 1944 uniesol Horthyho syna.[1] Nemecká armáda následne s pomocou maďarských fašistov zo strany Šípových krížov prevzala kontrolu nad vládou a rozhlasom. Nemci obsadili Budínsky hrad, zajali regenta Horthyho. Ten bol následne donútený podpísať vyhlásenie, ktorým odvolal vyhlásené prímerie a abdikovať v prospech Ferenca Szálasiho zo strany Šípových krížov.[1] Szálasi sa stal premiérom a vodcom Maďarska, a vytvoril pronemeckú bábkovú vládu národnej jednoty. Horthy bol potom odvezený na zámok Hirschberg v Bavorsku, kde bol držaný v domácom väzení.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b YENNE, Bill. Hitler's Master of the Dark Arts: Himmler's Black Knights and the Occult Origins of the SS. [s.l.] : Zenith Imprint, 2010. 312 s. Dostupné online. ISBN 978-0760337783. S. 201-202. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Operace Panzerfaust na českej Wikipédii.