Orech (mäso)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Teľací orech
Hovädzí orech

Orech je druh veľmi kvalitného mäsa zo stehna bravčového, teľacieho alebo hovädzieho mäsa.

Bravčový orech[upraviť | upraviť zdroj]

Bravčový orech je vhodný na dusenie, pečenie, rezne na vyprážanie. Je ho potrebné rezať priečne cez vlákna.[1]

Hovädzí orech[upraviť | upraviť zdroj]

Hovädzí orech sa delí na veľký orech (predná spodná časť stehna) a malý orech (zadná a predná vrchná časť stehna). Malý orech je najjemnejším svalom zo stehna a je vhodný na prípravu steaku, ktorý je podobne jemný ako keď sa pripraví zo sviečkovice, avšak má plnšiu chuť, je možné z neho pripravovať aj carpaccio a je možné ho využiť aj na grilovanie. Veľký orech je vhodný na prípravu dusenej pečienky, závitkov alebo rolády.[2]

Teľací orech[upraviť | upraviť zdroj]

Teľací orech sa delí na malý orech (predná vrchná časť stehna) a veľký orech (predná spodná časť stehna). Veľký orech je vhodný na pečenie a prípravu rolád. Malý orech je tiež vhodný na pečenie a prípravu rolád, prípadne sa dajú z neho pripraviť aj rezne.[3]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TOPRECEPTY.CZ. Rozdelenie a použitie bravčového mäsa [online]. www.toprecepty.cz, [cit. 2019-08-22]. Dostupné online. Archivované 2019-08-22 z originálu. (po česky)
  2. AZET.SK. Hovädzie mäso, jeho časti a využitie [online]. dobruchut.aktuality.sk, 31. máj 2012, [cit. 2019-08-22]. Dostupné online.
  3. AZET.SK. Teľacie mäso, jeho časti a využitie [online]. dobruchut.aktuality.sk, 8. jún 2012, [cit. 2019-08-22]. Dostupné online.