Oskar Singer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oskar Singer
slovenský architekt
Dielo
Osobné informácie
Narodenie27. október 1899
 Dolné Vestenice
Úmrtie1972
 Londýn

Oskar Singer (* 27. október 1899 Dolné Vestenice – † 1972[1] Londýn) bol slovenský architekt. Bol to významný predstaviteľ funkcionalizmu na Slovensku a najprogresívnejším nitrianskym architektom.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Architektúru vyštudoval v Budapešti TU a v Brne VUT. Pôsobil ako samostatný architekt v 30.rokoch 20. storočia v Nitre. Angažoval sa aj kultúrne – bol členom Bratislavského Umeleckého spolku Kunstverein i Informovanosti. Publikoval v časopise Forum. Niektoré zdroje uvádzajú, že koncom tridsiatych rokov emigroval do Londýna. V roku 1947 sa zúčastnil kongresu CIAM.[2]

Vybrané diela[upraviť | upraviť zdroj]

Vila K, Kmeťkova 22, Nitra, 1934[upraviť | upraviť zdroj]

Výnimočnosťou tejto vily je postavenie jej časti na stĺpoch. V našich pomeroch to bolo neobyčajné riešenie. Moderný charakter vytváralo taktiež aerodynamické zaoblenie rohov budovy. Táto vila sa objavila aj v časopise Fórum roku 1938, v článku ktorý pojednával o stavaní na „vidieku“.

Voľné prízemie avšak už tri roky po ukončení stavby zastavali, aj dnes je možné túto časť rozpoznať, pretože siahala len do polovice podlažia. Vila sa pre svoj expresívny vyraz nevyhla ani kritike. L. Foltýn tu kritizoval formálne použitie corbusierovských stĺpov v časti pôdorysu a zaoblené tvary prehnane označil za „novobarokové“.

Rodinny dom, Nitra, Fraňa Mojtu 17, Nitra, 1936[upraviť | upraviť zdroj]

Rodinný dom je jedným z mála príkladov na Slovensku, kde sa konkrétne nekonvenčné funkcionalistické architektonické tvaroslovie podarilo dôsledne aplikovať, pretože duch moderných architektonických princípov sa uplatňoval iba postupne. Architekt tu použil jednoduchý arkier s pásovým oknom, ktoré presahuje cez oba rohy.

Dom Dr.R., Nitra, Kmeťkova 11, Nitra, 1938[upraviť | upraviť zdroj]

Rodinný dom patril k charakteristickým stavbám funkcionalizmu v meste Nitra. Je charakterizovaný výraznou horizontálnou štrbinou na prízemí. Za tou sa nachádzala obývacia izba spojená s jedálňou a terasa. V zadnom krídla bola kuchyňa a pomocné priestory. Na poschodí bola výrazným prvkom pergola, ktorá kryla hornú terasu. Tu sa nachádzali tri spálne s veľkou predsieňou. Do domu sa vchádzalo z boku, kde mierne vystupovalo dvojramenné schodisko.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. England and Wales Death Registration Index 1837-2007 [online]. [Cit. 2018-12-18]. Dostupné online.
  2. Mumford E., Frampton K.; The CIAM discourse on urbanism, 1928-1960; MIT Press, Cambridge, 2000; str. 176

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Foltýn, L. : Slovenská architektúra a Česká avantgarda 1918-1939, Bratislava, SAS 1933
  • Dulla, M. – Moravčíkova, H. a i.: Architektonické diela 20. storočia na Slovensku, Architektúra & Urbanizmus, 30-36, 1998
  • Dulla, M. – Moravčíkova, H. : Architektúra Slovenska v 20. storočí, Bratislava, 2003
  • Dulla, M.: Slovenská architektúra od Jurkoviča po dnešok, Bratislava, 2007