Osteopatia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Osteopatia je typ alternatívnej medicíny, komplementárna (doplnková) holistická (celostná) veda zaoberajúca sa obnovením zdravia v organizme. Je odlišným spôsobom medicínskej praxe, ktorý sa koncentruje skôr na zdravie, než na chorobu (,,Nájdi zdravie, ktokoľvek dokáže nájsť ochorenie"- Dr. A.T. Still)- nájsť Príčinu ťažkostí a jemnými manuálnymi technikami ju odstrániť.
Osteopatická medicína je založená na filozofii, že všetky systémy ľudského tela sú vzájomne prepojené a spoločne pracujú na udržiavaní zdravia jedinca, či na jeho liečení v čase ochorenia. Žiadna sústava nie je dôležitejšia ako ostatné:

  • Viscerálna (orgány-mozog, srdce, pľúca...)
  • Emocionálna (psychika)
  • Kranio-sakrálna (pohyby lebečných kostí, prúdenie mozgovo-miešneho moku cez miechu a lebku)
  • Parietálna (kosti, kĺby, svaly...)

Názov pochádza z gr. Osteon = tkanivo alebo kosť, Pathos = cit pre niečo ako aj Choroba; z lat. Osteo = Kosť, Pathos = ochorenie.

Tento prístup k zdravotnej starostlivosti v zmysle "celkovej jednoty osoby" založil chirurg Dr. Andrew Taylor Still už v roku 1874, kedy našiel meno pre svoj koncept a poukázal na to, že absolútnym základom pre Osteopatiu sú medicínske poznatky z Anatómie, Fyziológie, Neurológie, Patológie, a.i., a že sa teda nejedná o nejaký nový systém, či cudzie umelé metódy. K hľadaniu "lepšej cesty" vykonávania medicínskeho povolania ho priviedlo úmrtie troch z jeho detí na, vtedy neliečiteľnú, meningitídu. Jeho filozofia zdôrazňuje význam preventívneho lekárstva a používa súbor manuálnych techník, dnes známych ako "Osteopatická manipulatívna liečba - OMT" na diagnostiku, liečbu a prevenciu ochorení a zranení.

Holistický prístup vyzdvihuje úlohu muskuloskeletálneho systému a prepojenosť mysle tela a ducha pri udržiavaní dobrého zdravia, toto vystihuje aj asi najznámejšie motto Osteopatie: ,,Life is Motion, Motion is Life" - Život je pohyb a pohyb je život.

Osteopat/ka má teda hlboké znalosti prepojenia telových systémov a ich vzájomného ovplyvňovania. Osteopat/ka manuálne vyšetrí pohybové možnosti telových systémov a vyhľadá obmedzenia ich vzájomnej pohyblivosti, a tak si vytvorí prehľad o blokádach či obmedzeniach pohybu, ktoré môžu súvisieť s ťažkosťami pacienta. Takto vyhľadá Príčinu ťažkostí, ktorú ošetrí napr. manipuláciou, mobilizáciou či použitím iných jemných techník. Z toho vyplýva, že Osteopat/ka nelieči, ale odstránením blokád nastaví telo do stavu, v ktorom sa aktivuje, či posilní prirodzená tendencia organizmu k samoliečeniu (Self-healing Force).

Z uvedeného je vidieť, že Osteopat/ka môže pomôcť s funkčnými, nie so štrukturálnymi problémami, kde preberá zodpovednosť klasická školská medicína. Preto je komplementárnou a nie alternatívnou liečebnou metódou, hoci tento názor je v niektorých krajinách, kde Osteopatia ešte nie je známym medicínskym odborom, veľmi rozšírený, opak je však pravdou, Osteopatia veľmi úzko spolupracuje s "klasickou" medicínou, čo je z uvedených faktov jasné. Napríklad v USA či Anglicku sa Osteopati vzdelávajú na medicínskych univerzitách a kombináciou najnovších pokrokov v lekárskych technológiach s OMT doktori osteopatickej medicíny ponúkajú dnes svojim pacientom najkomplexnejšiu medicínsku starostlivosť.

Kedy môže osteopatia pomôcť[upraviť | upraviť zdroj]

  • Chrbát, krk: Bolesti, hernie, blokády, svalová stuhnutosť, obmedzenia pohybu a.i.
  • Kĺby: Bolesti, Tenisový lakeť, "zamrznuté rameno" a.i.
  • Hlava: Bolesti z napätia, migréna, závrate a.i.
  • Orgánové ťažkosti: recidivujúce zápaly, poruchy trávenia, pálenie záhy, zvýšená žalúdočná kyselina, pocit plnosti, problémy s črevami, zápcha
  • Športové zranenia: recidivujúce zápaly, podvrtnutia, tendinitídy (zápaly šliach),kŕče, bolesť a.i.
  • Detská Osteopatia: nadmerný plač, nekľud, reflux, funkčné odchýlky držania tela, poruchy chovania, poruchy koncentrácie, vývojové poruchy, poruchy spánku, bolesti brucha, črevné kŕče, problémy so stolicou a.i.

Kedy nemôže pomôcť odstrániť[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zlomeniny a iné štrukturálne ochorenia
  • Pri neurodegeneratívnych ochoreniach môže pomôcť pacientovi len cítiť sa lepšie
  • Akútne zápalové ochorenia a iné