Othnielosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Othnielosaurus

Fosília v paleontologickom múzeu v Zürichu.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Othnielosaurus consors
Galton, 2007
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Othnielosaurus bol rod malých, vtákopanvových dinosaurov, žijúcich v období vrchnej jury (asi pred 155 až 148 miliónmi rokov) na západe USA. Pomenovanie Othnielosaurus znamená „Othnielov jašter“ a je stanovené na počesť slávneho amerického paleontológa Othniela Charlesa Marsha. Meno bolo vytvorené pre fosílie, pôvodne priraďované do rodu Othnielia (dnes nomen dubium).[1] Othnielosaurus býva obvykle klasfikovaný ako hypsilofodon, člen skupiny malých, dvojnohých bylinožravcov alebo všežravcov, hoci pomerne nedávny výskum vyvoláva pochybnosti o existencii hypsilofodonov ako samostatnej skupiny. Jeho jediným druhom je Othnielosaurus consors.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Rekonštrukcia vzhľadu

Othnielosaurus je známy podľa fosílií všetkých častí tela, vrátane dvoch dobre zachovalých kostier (o jeho lebke však vieme len veľmi málo). Othnielosaurus bol malý, asi 2 metre dlhý a menej ako 10 kilogramov vážiaci bipédny dinosaurus. Jeho predné končatiny boli relatívne krátke, zatiaľ čo zadné boli dlhé, s veľkými úponmi, slúžiacimi ako miesta pre upevnenie svalov. „Ruky“ boli krátke a široké s krátkymi prstami. Jeho zuby boli malé, listovitého tvaru a s množstvom malých hrotov, vhodné na trhanie rastlinného materiálu. Nepožutú potravu si mohol ukladať v lícnych vakoch. Tak ako niekoľko ďalších hypsilofodonov alebo iguanodontov (napr. rod Hypsilophodon, Thescelosaurus a Talenkauen), aj Othnielosaurus mal pozdĺž rebier pancier, tvorený z chrupkovitých doštičiek.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NORMAN, David B.; SUES, Hans-Dieter; WITMER, Larry M.; CORIA, Rodolfo A.. The Dinosauria. Ed. Weishampel, David B.; Osmólska, Halszka; a Dodson, Peter. 2. vyd. Berkeley : University of California Press., 2004. ISBN 0-520-24209-2. Kapitola Basal Ornithopoda, s. 393 – 412.
  2. BUTLER, Richard J., GALTON, Peter The 'dermal armour' of the ornithopod dinosaur Hypsilophodon from the Wealden (Early Cretaceous: Barremian) of the Isle of Wight: a reappraisal. Cretaceous Research, 2008, roč. 29, čís. 4, s. 636 – 642. DOI10.1016/j.cretres.2008.02.002.