Otrokárske štáty a slobodné štáty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Animácia zobrazujúca status slobodných/otrokárskych amerických štátov a teritórií USA v rokoch 1789 – 1861. Americká občianska vojna sa začala v roku 1861. 13. dodatok, účinný od decembra 1865, zrušil otroctvo v celom USA

V Spojených štátoch pred rokom 1865 bol otrokárskym štátom štát, v ktorom bolo otroctvo a obchod s otrokmi legálne, zatiaľ čo slobodný štát bol štát, v ktorom sa otroctvo nenachádzalo. V rokoch 1812 až 1850 bolo otrokárskymi štátmi považované za politicky nevyhnutné, aby počet slobodných štátov neprekročil počet otrokárskych štátov, preto boli nové štáty prijímané v pároch.

Počas európskej kolonizácie bolo povolené otroctvo v tom, čo sa stane Spojenými štátmi. V roku 1776 bolo otroctvo legálne vo všetkých trinástich kolóniách, potom začali kolónie tento postup rušiť. Pensylvánia zrušila otroctvo v roku 1780 a približne polovica štátov zrušila otroctvo na konci revolučnej vojny alebo v prvých desaťročiach novej krajiny, aj keď to nie vždy znamenalo oslobodenie existujúcich otrokov. Hoci Vermont nebol jednou z trinástich kolónií, vyhlásil svoju nezávislosť od Británie v roku 1777 a súčasne obmedzil otroctvo. V roku 1791 bol prijatý za štát. Otroctvo bolo v USA veľmi rozporuplným problémom. Bol to hlavný problém pri písaní ústavy USA v roku 1787 a bol hlavnou príčinou americkej občianskej vojny v roku 1861. Tesne pred občianskou vojnou bolo slobodných štátov 19 a otrokárskych štátov 15. Počas vojny bolo otroctvo v niektorých z týchto jurisdikcií zrušené a trinásty dodatok k ústave USA ratifikovaný v decembri 1865 definitívne zrušil otroctvo v celých Spojených štátoch.

Raná história[upraviť | upraviť zdroj]

Otroctvo v koloniálnej Amerike bolo založené ako legálna inštitúcia v každej z trinástich kolónií Severnej Ameriky od 16. storočia. Spočiatku boli Indiáni zajatí a predaní ako otroci, čo bolo neskôr doplnené africkými otrokmi. V priebehu desaťročí predchádzajúcich revolučnej vojne sa počet otrokov v koloniálnej Amerike rýchlo rozširoval. Organizované politické a spoločenské hnutia na ukončenie otroctva sa začali v polovici 18. storočia. Pocity americkej revolúcie a prísľub rovnosti vyvolaný Deklaráciou nezávislosti stáli v protiklade k postaveniu väčšiny čiernych, či už slobodných alebo zotročených, v kolóniách.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Slave states and free states na anglickej Wikipédii.