Pád strechy supermarketu v Rige

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pád strechy supermarketu v lotyšskom hlavnom meste Riga

Pád strechy supermarketu Maxima v Rige je katastrofa, ku ktorej došlo 21. novembra 2013 17:41 miestneho času v hlavnom meste Lotyšska.

Pri nešťastí zahynulo 54 ľudí, vrátane troch hasičov, ďalších 39 bolo zranených a potrebovali lekársku pomoc. Bola to najhoršia katastrofa v Lotyšsku od roku 1950, kedy sa v Rige potopil parník Mayakovsky, čo malo za následok smrť 147 ľudí.

Stavba supermarketu bola dokončená 3. novembra 2011. Jeho plocha bola 4 750 m² a náklady na výstavbu predstavovali asi 1,4 milión €. Budova získala ocenenie Stavba roka. Len niekoľko mesiacov po otvorení vypukol v supermarkete požiar, pri ktorom nebol nikto zranený.

Strecha supermarketu sa prepadla o 17:41 miestneho času. Podľa očitých svedkov sa zrútila strecha pri pokladniach, kde mnoho ľudí čakalo na zaplatenie. Medzi obeťami sú aj traja hasiči. Zahynuli po páde inej časti strechy v čase, keď pátrali po obetiach. Záchranári odhadli, že sa zrútilo asi 500 metrov štvorcových strechy, ktorá zničila veľké časti obvodových múrov obchodu a celé priečelie.

Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. V čase kolapsu strechy pripravovali na streche supermarketu robotníci zimnú záhradu a zrejme použili príliš veľké množstvo zeminy.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Riga supermarket roof collapse na anglickej Wikipédii.