Paige Matthewsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Paige Matthewsová

Rose McGowan, predstaviteľka Paige Matthewsovej
Základné informácie
SeriálČarodejnice
AutorConstance M. Burgeová
HerecRose McGowanová
Slovenský dabingZuzana Porubjaková
Prvý výskytCharmed Again: Part 1
Posledný výskytForever Charmed
O postave
Celé menoPaige Matthewsová
Dátum narodenia2. august 1977 (46 rokov)
Druh bytostiČarodejnica
Schopnosťorbing, teleorbing – premiestňovanie vecí, liečenie, zmena podoby, vycítenie svojich zverencov
PovolanieČarodejnica, Sociálna pracovníčka, príležitostné povolania, riaditeľka magickej školy
RodinaNevlastné sestry: Piper Halliwellová, Prue Halliwellová, Phoebe Halliwellová
Synovci: Chris Perry Halliwell, Wyatt Matthew Halliwell
Rodičia: Patty Halliwellová, Sam Wilder
Starý rodičia: Penelope Halliwellová, Allen Halliwell
Manžel: Henry Mitchell

Paige Matthewsová je fiktívna postava amerického televízneho seriálu Charmed (Čarodejnice). Jej postavu stvárnila Rose McGowanová.

Paige (Rose McGowanová) prichádza do seriálu až v 4. sérii a nahrádza tak najstaršiu sestru Prue (Shannen Dohertyová). Tá v seriáli umiera, no jej skutočná predstaviteľka už ďalej v seriáli nechcela hrať. Paige sa v seriáli objavuje ako dávno stratená mladšia nevlastná sestra Piper a Phoebe. Bola utajovaná pretože bola dieťaťom čarodejnice a strážneho anjela, a takýto vzťah bol zakázaný. Paige jej sestry prijímajú medzi seba a v seriáli už účinkuje zvyšných 5. sérií, teda až do konca.

Život Paige[upraviť | upraviť zdroj]

Štvrtá séria[upraviť | upraviť zdroj]

Objavuje sa až v štvrtej sérii (2001 – 2002). Pred seriálom žije pokojným životom. Pracuje v sociálnych službách a má priateľa Shanea. V prvej časti štvrtej série ide na pohreb Prue. Spoznáva sa so sestrami Halliwellovými. Piper a Phoebe postupne zisťujú, že Paige je ich mladšia nevlastná sestra. Bola však zatajená, pretože bola dieťaťom čarodejnice a strážneho anjela, a takýto vzťah bol zakázaný. Paige teda obnovuje silu troch a získava rovnakú silu ako Prue – pohybovať vecami, no keďže je napoly biele svetlo, moc sa prejaví inak. V ďalšej časti sa ju snaží Zdroj všetkého zla prilákať na stranu zla, čo sa mu nepodarí. Paige sa začne zbližovať so sestrami a nakoniec sa k nim aj nasťahuje. Počiatky série sprevádza hlavne jej zmätkovanie v kúzlách, keďže je nováčik. Jej sestry ju postupne zaúčajú. Aj napriek tomu, že je čarodejnicou neprestáva pracovať na sociálke. V polovici série odhaľuje svoje tajomstvo čarodejnice svojmu dávnemu priateľovi. Jej schopnosti stále rastú a tak nakoniec ona aj jej sestry premôžu Zdroj všetkého zla. Novým Zdrojom sa ale stáva Cole, priateľ Phoebe. Paige mu ako jediná neverí, a od začiatku v ňom cíti zlo, no jej sestry nedajú na jej slová. Okrem konci série sa ukazuje, že Paigeina intuícia sa nemýlila, keď všetci zistia, že je Cole naozaj zlí. Napokon ho zničia. Na konci série sestrám ponúka Anjel osudu možnosť vzdať sa čarodejníctva a žiť normálnym životom. Aj vďaka Paige, ktorá sa toho vzdať nechce, dajú napokon na ňu aj jej sestry a tak ostávajú čarodejnice.

Piata séria[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku piatej série (2002 – 2003) Paige opúšťa svoju prácu v sociálnych službách aby mohla byť čarodejnicou na plný úväzok. Počas tejto série Paige stretáva svojho biologického otca Sama. Paige v tejto sérii priznáva aj to, že má obavy, že nikdy nebude taká dobrá ako Prue. Nakoniec však dokáže zachrániť situáciu presne tak, ako to urobila kedysi Prue. Z časti aj vďaka Paige je nakoniec v polovici tejto série natrvalo zničený Cole. Paige pomáha v piatej sérii Piper s rôznymi tehotenskými problémami, dokonca pomáha aj pri pôrode. Piperin Syn nakoniec dostáva celé meno Wyatt Matthew Halliwel, pričom Matthew na počesť Paige.

Šiesta séria[upraviť | upraviť zdroj]

V šiestej sérii (2003 – 2004) začne chýbať Paige práca a tak pracuje v mnoho príležitostných prácach. Napríklad venčí psi, alebo opatruje starších ľudí. Spoznáva aj čarodejníka Richarda, do ktorého sa zamiluje a majú spolu krátky vzťah. Neskôr spolu s Phoebe zisťujú, že chlapec z budúcnosti Chris je syn Piper, ktorý sa ešte len narodí. Vzťah medzi Leom a Piper je však stále rozbitý po tom, čo sa stal Leo starším a odišiel, a tak sa sami snažia dopomôcť k tomu, aby sa zblížili a počali Chrisa. Napokon sa tak aj stane. Vo finálnych častiach série Paige a sestry zisťujú, že starší Gideon chce zabiť Wyatta. Keďže Piper bude čoskoro rodiť, je iba na Paige a Phoebe aby ho zachránili. Cesta k záchrane je však tŕnistá, keďže zostávajú uviaznuté v alternatívnom svete a neskôr sú začarované. Paige a Phoebe ale zachránia situáciu, Wyatt je v poriadku a Paige sa v poslednej časti narodí druhý synovec Chris Perry Halliwell.

Siedma séria[upraviť | upraviť zdroj]

Počas začiatku siedmej série (2004 – 2005) bojuje Paige proti zatvoreniu školy mágie po smrti Gideona. Napokon sa stáva novou riaditeľkou školy. Na začiatku tejto série sa ona aj jej sestry spoznávajú s policajným agentom Kyleom Brodym. Paige mu od začiatku spomedzi sestier najviac dôveruje a nakoniec sa do seba zamilujú. Ich vzťah však končí Kyleovou smrťou v strede série pri boji s Avatarmi (mocné neutrálne bytosti, ktoré sa snažia vytvoriť utopickú realitu), ktorým sestry najskôr verili, no nakoniec ich zradili. Kyle sa ale napokon stáva Strážnym anjelom, no aj tak sa s Paige rozlúči a nechá ju žiť vlastný život. V druhej polovici série už Paige nechce byť riaditeľkou školy mágie a tak toto miesto prenecháva Leovi. Pri konci série dostáva Paige svojich prvých zverencov. Nie je tak už iba čarodejnicou, ale keďže je napoly Biele svetlo, stáva sa aj svetlonoskou. Vo finále siedmej série ide sestrám naozaj o život, keď bojujú s démonom Zankouom. Paige aj jej sestry Phoebe a Piper ale napokon démona zničia a využijú situáciu, aby si všetci mysleli, že zahynuli v dome. Všetci démoni aj smrteľníci si teraz myslia, že sú mŕtve a tak môžu žiť normálnym životom.☺☺☺

Ôsma séria[upraviť | upraviť zdroj]

V prvých častiach ôsmej a poslednej série (2005 – 2006) žije Paige ako aj jej sestry pod inými identitami. Snaží sa žiť normálnym životom, no zo sestier to má najťažšie, keďže je stále napoly Biele svetlo a počuje volanie zverencov. Paige taktiež objavuje na začiatku série Billie (mladá čarodejnica, ktorú si vezmú sestry pod ochranné krídla). Po niekoľkých častiach si Paige aj jej sestry uvedomujú, že životy pod inými identitami sa im začínajú komplikovať a tak sa opäť vracajú do normálneho života. Neskôr Paige spoznáva policajta Henryho Mitchella. Po čase sa do seba zamilujú. Paige v strede série povie Henrymu pravdu o tom, že je čarodejnica. Henry ju natoľko miluje, že tento fakt pochopí. Neskôr sa zasnúbia a vezmú. Pri závere série a celého seriálu sestry zisťujú, že Chrity, sestra Billie je zlá a proti Paige, Piper a Phoebe navedie aj Billie. Vo finále seriálu tak prichádza k veľkému súboju medzi ňou so sestrami a Billie a Christy. Paige pri boji zomiera, tak ako aj Phoebe a Christy. Jej život aj život Phoebe je v rukách Piper, ktorá cestuje v čase, aby ich zachránila.

Úmrtia Paige[upraviť | upraviť zdroj]

Epizóda Názov epizódy Dôvod úmrtia Oživenie
5x03 "Happily Ever After" Paige zahryzne do otráveného jablka ako Snehulienka Piper zničí zlú čarodejnicu ako červená čiapočka pomocou elixíru od babičky
5x07 "Sympathy for the Demon" Je dobodaná od Phoebe, ktorá bola pod kúzlom Barbasa Leo ju vylieči potom, čo sa Phoebe a Piper zbavia svojich strachov
5x08 "A Witch in Time" Je zabitá ohnivou guľou hodenou démonom Bacarra Piper a Leo sa vrátili v čase aby ju zachránili
6x07 "Soul Survivor" Dobrovoľne sa vzdáva duše aby zachránila nevinného Potom, čo zabili Piper a Phoebe démona a zničili zmluvu, je obnovená jej duša
6x08 "Sword and The City" Je zabitá démonom, ktorý na ňu hodí blesk Leo ju vylieči
6x15 "I Dream Of Phoebe" Jinny si želá, aby sestry zomreli Leo ju vylieči
7x05 "Styx Feet Under" Je zabitá démonom Phoebe sa dohodne s anjelom smrti na výmennu Paigeinej duše za polovicu duše démona
8x19 "The Jung and the Restless" Je zabitá šípom temnonosa Vylieči ju jej zverenkyňa
8x21 "Kill Billie Vol. 2" Je mŕtva po explózii v dome Piper sa vracia v čase aby zachránila ju aj Phoebe

Premeny Paige[upraviť | upraviť zdroj]

Epizóda Názov epizódy Dôvod premeny Spätná premena
4x18 "Bite Me" Netopiere nainfikujú Paige a tá sa neskôr premieňa na upírku. Je premenená späť po zničená kráľovnej upírov.
5x03 "Happily Ever After" Zlá čarodejnica z rozprávky začaruje všetky sestry. Z Paige sa stáva snehulienka. Po zničení čarodejnice vyprchajú jej kúzla.
5x05 "Witches in Tights" Mladý čarodej Kevin ju aj jej sestry premení na superhrdinky. Démon im odoberie silu hrdiniek a premení ich späť.
5x10 "Y Tu Mummy Tambien" Do tela Paige sa dostane mŕtva bohyňa Isis. Piper nakoniec dokáže Paige aj jej sestre Phoebe vrátiť ich duše.
5x19 "Nymphs Just Wanna Have Fun" Dve lesné Nymphy hľadajú svoju novú sestru. Vyberú si Paige a premenia ju na Nymphu. Paige sa premení sama naspäť, keď si uvedomuje situáciu.
5x23 "Oh My Goddess!: Part 2" Sestry bojujú proti Titánom a nemajú toľko síl a preto sa Paige aj jej sestry premenia na bohyne. Dobrovoľne sa premení späť.
7x04 "Charrrmed!" Démon-pirát zraní Paige a tá sa neskôr premení na starú babičku. Po zničení démonov kúzlo vyprchá a Paige omladne.
7x06 "Once in a Blue Moon" Za svitu modrého mesiaca sa Paige aj jej sestry v noci menia na príšery. Keď zájde natrvalo modrý mesiac, sú ona aj jej sestry opäť normálne.
8x01 – 8x05 "Still Charmed and Kicking" – "Rewitched" Paige aj jej sestry sa premenia a žijú pod inými identitami. Ich životy pod zmenenými identitami sa im skomplikujú a vrátia sa späť.
8x09 "Hulkus Pocus"" Paige a sestry sa dobrovoľne nakazia vírusom aby zachránili svet a premenia sa tak na príšery. Jej aj sestrám je vpichnutá protilátka.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Typ: polovičná čarodejnica a polovičná svetlonoska