Panini (jedlo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Typické panini s mortadelou, paradajkami a šalátom
Gril na panini

Panini (jednotné číslo panino - žemľa) je taliansky výraz pre sendvič, žemlu pripravený z iného ako plátkovaného chleba (takéto sendviče sa v Taliansku nazývajú tramezzino).

Panini sa typicky pripravujú z ciabatty, z michetti alebo aj z bagety. Chlieb sa pozdĺžne rozreže a vyplní lahôdkovou náplňou, ako je saláma, šunka, syr, mortadela či iné pochúťkové potraviny [1]. Panini sa vždy podáva teplé, ohriate, zapečené v grile či v zapekacej piecke alebo v toustovači.

Obľúbená stredotalianska verzia panini sa plní plátkami bravčovej porchetty pečené so soľou, rozmarínom a šalviou.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé písomné záznamy o predchodcoch týchto sendvičov sa síce objavili v talianskych kuchárskych knihách už v 16. storočí a prvé americké zmienky o nich sa datujú do roku 1956, avšak tento pokrm prišiel v milánskych baroch zvaných paninoteche do kurzu až v 70. a 80. rokoch 20. storočia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Panini - Origin and Varieties, tasteandflavours.com [online]. [Cit. 2019-08-03]. Dostupné online. Archivované 2017-12-07 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Panini (sendvič) na českej Wikipédii. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Panini (sandwich) na anglickej Wikipédii.