Paolo Uccello

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Paolo Uccello
portrét od anonymného umelca
portrét od anonymného umelca
Rod. menoPaolo di Dono
Narodenie1397
Pratovecchio, Taliansko
Úmrtie10. december 1475
Florencia, Taliansko
Profesiamaliar, matematik
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Paolo Uccello

Paolo Uccello, narodený ako Paolo di Dono (* 1396, Florencia, Taliansko – † 10. december 1475, Florencia), bol taliansky maliar a matematik ranej renesancie.

Jeho dielo charakterizuje prechod z gotiky do renesancie. Neprejavil záujem o štúdium anatómie, ale bol posadnutý otázkami perspektívy a kompozície. Vasari vo svojich Životoch píše: "bol od prírody nadaný hĺbavým duchom, preto nepoznal iné potešenie, ako skúmať zložité a neriešiteľné otázky perspektívy, ktoré boli síce obdivuhodné a krásne, ale predsa len mu však bránili v maľbe figúr, že neskoršie, keď ostarel, maľoval čoraz horšie."[chýba zdroj] Majstrovské zvládnutie perspektívy a nezáujem o ľudskú postavu môžeme dobre pozorovať napríklad na obraze Sv. Juraj oslobodzuje princeznú.

Ako desaťročný vstúpil do učenia u Lorenza Ghibertiho, významného florentského sochára, tvorcu dvoch dverí florentského baptistéria San Giovanni. Paolo bol veľmi zaujatý uplatňovaním Brunelleschiho perspektívnych princípov na Ghibertiho reliéfoch. V roku 1414 vstúpil do maliarskeho cechu sv. Lukáša - Compagnia di San Luca. V roku 1420 odišiel z Ghibertiho dielne. Pre florentský dóm vytvoril jazdeckú podobizeň Johna Hawkwooda, ktorá mala byť paralelou na jazdecký portrét Niccolu da Tolentino od Anderu del Castagno v tom istom dóme; obe maľby sú imitáciou bronzového reliéfu. Jeho najtypickejšími dielami sú tri tabuľové obrazy s námetom bitky pri San Romane namaľovaných roku 1456 ako oslava víťazstva kondotiéra Niccolu da Tolentino nad sienskymi vojskami, ktoré vytvoril na poverenie Bartoliniovcov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]