Paraguaj (rieka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Paraguaj
špa. Río Paraguay, port. Rio Paraguai
rieka
Paraguaj v meste Asunción
Štáty Argentína Argentína,  Bolívia Bolívia,  Brazília Brazília,  Paraguaj Paraguaj
Zdrojnica
 - poloha Brazílska vysočina
Ústie Paraná
 - výška 50 m
Dĺžka 2 621 km
Povodie 365 592 km² (36 559 200 ha)
Prietok
 - priemerný 2 700 /s
Povodie rieky
Povodie rieky
Wikimedia Commons: Paraguay
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Paraguaj[1] alebo Paraguay (špa. Río Paraguay, port. Rio Paraguai) je jednou z najväčších riek Južnej Ameriky a pravostranný prítok rieky Paraná. Rieka preteká Brazíliou, Bolíviou, Paraguajom a Argentínou. Je dlhá približne 2 621 km a odvodňuje územie s rozlohou 365 592 km².

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Prameň rieky sa nachádza v severozápadnej časti Brazílskej vysočiny a tečie prevažne južným smerom. Preteká močaristou prepadlinou Pantanal a nížinnou oblasťou Gran Chaca. Koryto rieky je veľmi členité, piesčité a vytvára mnohé plytčiny, ktoré sťažujú plavbu lodí. Šírka rieky je na strednom toku 300 – 600 m, na dolnom 1 000 – 1 500 m a hĺbka dosahuje zväčša 10 až 20 m. Najdôležitejšími prítokmi sú Rio Verde, Pilcomayo a Bermejo.

Vodný režim[upraviť | upraviť zdroj]

V období sucha (júl - august) majú mnohé prítoky len minimum vody a neraz vysychajú a vodu si tak udrží len niekoľko najväčších riek. V jarnom a letnom období (október - apríl) - počas obdobia dažďov, sa veľa riek vylieva z korýt a výdatne zásobuje močariská. Postupným odtekaním tak zásobujú Paraguaj vodou i v suchšom období roka. Priemerný ročný prietok pri Asuncióne predstavuje 2 940 m³/s a v ústí 4 000 m³/s.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka dostatku vody i hĺbke koryta je rieka hlavnou transportnou tepnou Paraguaja. Pravidelné prehlbovanie koryta umožňuje lodiam s ponorom do 2 m plávať až do mesta Concepción a lodiam s menším ponorom až do mesta Corumbá. Do Asunciónu môžu plávať oceánske lode.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2018-02-22]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paraguay (řeka) na českej Wikipédii.