Park kultúry a oddychu (Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Park kultúry a oddychu
kultúrne zariadenie
Hlavná budova PKO (2009)
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava I
Mesto Bratislava
Mestská časť Staré mesto
Súradnice 48°08′33″S 17°05′12″V / 48,1425137°S 17,0867564°V / 48.1425137; 17.0867564
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Vedľajšia budova PKO

Park kultúry a oddychu (PKO) bolo kultúrne zariadenie v Bratislave nachádzajúce sa na nábreží Dunaja v mestskej časti Staré Mesto. Konali sa tu pravidelné kultúrne a spoločenské podujatia, ako aj výstavy a veľtrhy.

V objekte sa nachádzal obraz Dožinky od akademického maliara Františka Gajdoša [1]. Na priečelí boli umiestnené sochy, ktoré vytvoril akademický sochár Tibor Bártfay.

Súčasťou PKO bol aj astronomický úsek, kde sa pravidelne konávali astronomické prednášky a pozorovania nočnej oblohy. Toto zariadenie bolo jediným zariadením svojho druhu v Bratislave, pretože v Bratislave sa nenachádzalo žiadne astronomické observatórium ani planetárium.

Kauza PKO[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2005 mestské zastupiteľstvo na základe odporúčania magistrátu (primátor: Andrej Ďurkovský) predalo pozemky pod budovou PKO firme Henbury Development bez verejnej súťaže a verejnej diskusie[2][3][4] (firmu tvoria spoločnosti J&T[5] Cresco Group), ktorá v roku 2006 dostala búracie povolenie na budovu[6]. Proti búraniu vznikla petícia[7], ktorú podpísali aj známe osobnosti z oblasti kultúry[8]. Pri PKO prebehla výstavba komplexu River Park a plánuje sa výstavba komplexu River Side, pričom PKO bude s najväčšou pravdepodobnosťou zrušené alebo veľmi obmedzené, pričom mnohé tu organizované podujatia nebude možné uskutočňovať inde, pretože v Bratislave na to momentálne neexistujú vhodné priestory ani podmienky. Ako jedna z náhrad PKO bude slúžiť komplex s názvom Auditórium a Sklad č. 7 pri komplexe Eurovea na nábreží Dunaja.

V roku 2015 prišlo ku mimosúdnej dohode mesta s developerom Hernbury Development vlastniacim pozemky pod PKO. Developer dostal povolenie na zbúranie budov a výstavbu komplexu River Park II za prísľub, že zainvestuje do mestskej promenády, zachová cenné artefakty, ako sú sochy na priečelí, a v rámci projektu vznikne námestie, na ktorom developer postaví planetárium a mediatéku.[9]

Budovy PKO developer začal búrať 29. decembra 2015.[10]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]