Parker Poseyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Parker Poseyová
v roku 2018
Celé menoParker Christian Posey
Narodenie 8. november 1968 (55 rokov)
Baltimore, Maryland
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1991 - súčasnosť

Parker Christian Posey (* 8. november 1968, Baltimore, Maryland, USA) je americká herečka a hudobníčka. Získala uznanie v 90. rokoch po niekoľkých rolách v nezávislých filmoch, ako aj účinkovaním v improvizačných divadelných predstaveniach.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Poseyová sa narodil 8. novembra 1968 v meste Baltimore, v štáte Maryland. Má dvojča menom Christopher. Jedenásť rokov žila s rodinou v meste Monroe v štáte Louisiana. Neskôr sa presťahovali do Laurel v Mississippi, kde jej matka pracovala ako šéfkuchárka a kulinárska inštruktorka pre Viking Range Corporation v Greenwoode a jej otec prevádzkoval predajňu áut. Poseyová bola vychovaná v katolíckej viere. Študovala drámu na State University of New York.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvá veľká rola, bola v celovečernom filme Omámení a zmätení z roku 1993. Film získal priaznivé recenzie od filmových kritikov a bol identifikovaný ako kultová klasika. V roku 1996 si zahrala po boku Hope Davis, Lieva Schreibera a Stanleyho Tucciho vo filme Cesta do mesta. O rok neskôr, účinkovala vo viacerých filmoch, ako napríklad Flákačky, Henry Fool a Dom súhlasu. Za svoj herecký výkon vo filme Dom súhlasu, získala pozitívne recenzie a obdržala ocenenie Zvláštne uznanie poroty za herecký výkon, na Sundance Film Festival. Počas konca 90. rokov hrala Poseyová v 32 nezávislých filmoch a bola prezývaná „Queen of the Indies“.

V roku 2000 bola obsadená do tretej časti filmu Vreskot. Za svoj herecký výkon vo filme bola chválená a bola nominovaná na MTV Movie Award. V rokoch 20012002 sa objavila vo vedľajšej úlohe v populárnom sitcome Will & Grace. V roku 2002 po boku Shirley Maclaine, hrala v televíznom filme Mary Kay: Cez krásu ku sláve, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na Zlatý glóbus. V roku 2004 hrala vo filme Blade: Trinity.

V roku 2006 bola Poseyová obsadená do role Kitty Kowalski, vo filme Superman sa vracia, pričom Posey bola jedinou herečkou, o ktorej sa uvažovalo pre túto rolu. O rok neskôr, bola obsadená do hlavnej úlohy v televíznom seriáli Návrat Jezebel James. Po odvysielaní tretej epizódy však bola relácia oficiálne zrušená z dôvodu nízkej sledovanosti. V rovnakom roku hrala hlavnú úlohu vo filme Broken English, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na herecké ocenenie Independent Spirit Awards.

V roku 2015 spolupracovala s režisérom Woodym Allenom, na filme Iracionálny muž. Od roku 2018 do roku 2021 účinkovala v televíznom seriály Stratení vo vesmíre.

V roku 2022 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Toni Collette a Colin Firth v televíznom seriály Schodisko. S hercami Joaquinom Phoenixom a Amy Ryan účinkovala vo filme On sa bojí, z roku 2023.

Poseyová sa príležitostne venuje aj dabingu a niekoľko krát účinkovala aj ako divadelná herečka na Broadwayi.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Poseyová nie je vydatá a nemá deti. Žije v Greenwich Village v New Yorku. V roku 1998 odcestovala z USA aby cestovala. Navštívila niekoľko krajín po celom svete, ako napríklad Maroko, Austrália, Švédsko, Fínsko či Francúzsko.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Parker Posey na anglickej Wikipédii.