Parný kúpeľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Geotermálny parný kúpeľ na Islande

Parný kúpeľ je miestnosť naplnená parou na účely relaxácie a očisty. Má dlhú históriu, siaha až do gréckych a rímskych čias.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Parný kúpeľ pochádza z rímskych kúpeľov, ktoré sa začali rozvíjať počas obdobia Rímskej ríše. Starorímske kúpele slúžili mnohým komunitným a spoločenským funkciám rímskej spoločnosti. Mnoho občanov v Ríme využívalo rímske verejné kúpele bez ohľadu na sociálno-ekonomický stav. Tieto rímske kúpele boli zásobované prírodnými horúcimi prameňmi spod zeme.[1]

Historické časti kúpeľov - rímske, stredoveké, gruzínske a viktoriánske boli obnovené v anglickom Bathe a sú k dispozícii ako verejné kúpele alebo ako termálne kúpele.[1]

Moderné parné kúpele[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes ešte stále existujú prírodné parné kúpele, ktoré často používajú podobné systémy, aké používali Rimania a ktoré obsahujú potrubia a čerpadlá, ktoré privádzajú vodu nahor a do veľkých bazénov všade tam, kde existujú prírodné pramene. Teraz sa používajú na udržiavanie teplej vody v kúpeľoch aj ohrievače.

Existuje veľa rôznych druhov parných kúpeľov, ktoré sa líšia od sáun. (Oba kúpele sú horúce, ale v saune sa para tvorí z vody liatej na kachle).

Turecké kúpele, parné miestnosti a parné sprchy sú druhmi parných kúpeľov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Cultural progression of Spa [online]. [Cit. 2021-03-14]. Dostupné online. Archivované 2017-11-08 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Steam Bath na anglickej Wikipédii.