Paternoster (výťah)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Animovaná schéma paternosteru

Paternoster (oficiálne obežný výťah) je druh osobného výťahu s nepretržitou reťazou kabín. Je to vertikálne dopravné zariadenie pracujúce na plynulom obežnom princípe.[1]

Princíp[upraviť | upraviť zdroj]

V jednej výťahovej šachte sú dva rady kabín, z ktorých sa jedna pohybuje smerom nahor a druhá nadol. Jednotlivé kabíny nie sú umiestnené tesne nad sebou. Vzdialenosť medzi nimi je taká, aby kabína v oblasti úvrati (kde sa začne pohybovať do boku a jej zvislý pohyb sa spomaľuje až k okamihu zastavenia a ihneď prejde vo zvislý pohyb opačným smerom, viď schéma) nenarazila do kabíny predchádzajúcej alebo nasledujúcej. Tak možno nepretržite odbavovať cestujúcich, ktorí môžu kedykoľvek nastúpiť a kedykoľvek vystúpiť v ľubovoľnom podlaží. Na konci smerové dráhy Paternoster sú kolesá, pozdĺž ktorých sú obtočené závesné reťaze kabín. Kabína sa tak v pivnici či v strojovni (v úvrati) posunie do opačného dopravného smeru. Kabína sa teda nepreklopí, ale len sa horizontálne presunie (v skutočnosti sa pohybuje po polkružnici, viď schéma). Paternoster je vybavený senzormi, ktoré ho zastavia v prípade, že by pasažier uviazol medzi kabínou a vchodom.[2]

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý obežný výťah na svete bol inštalovaný roku 1884Londýne.[2] Paternostery ale boli inštalované predovšetkým v prvej polovici 20. storočia. Najvhodnejšími objektami pre ich využitie sú veľké administratívne budovy, napríklad banky, ministerstvá, úrady a školy. V mnohých z nich slúžia dodnes.

Názov pochádza z modlitby Pater noster, pravdepodobne preto, že je súčasťou modlitby ruženca, ktorého korálky vzdialene mechanizmus paternostera pripomínajú.[2][3] Možný je však aj odkaz na stredoveké modlitebné šnúry, tzv. paternostery, ktoré ruženec historicky predchádzajú a na ktorých sa modlil práve rad modlitieb Otčenáš (lat. Pater noster).

Výhody a nevýhody[upraviť | upraviť zdroj]

Výhodami obežného výťahu oproti bežnému sú vysoká prepravná kapacita[3], energetická nenáročnosť, spoľahlivosť a rýchlosť použitia, ktorými sa paternoster blíži pohyblivým schodom.

Nevýhodou je naopak praktická nemožnosť prepravovať telesne postihnuté osoby[3] a malou rýchlosťou spôsobená problematická použiteľnosť vo výškových budovách na väčšie medzipodlažné vzdialenosti. Cez svoje výhody sú paternostery na ústupe. Nové sa nestavajú a staré sa buď rekonštruujú alebo sa nahrádzajú výťahmi.[4]

Paternoster na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Funkčný paternoster možno vidieť v budove Slovakotexu v Trenčíne[5], v budove ŽSR, na Ministerstve financií, na Ministerstve dopravy, na Ministerstve vnútra a na Ministerstve pôdohospodárstva v Bratislave[6], v budove Technickej univerzity v Košiciach.[4]

Paternoster

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Perspektívy prevádzky obežných výťahov v členských krajinách Európskej únie – v ČR a SR [online]. TZB-info, [cit. 2019-09-11]. Dostupné online. (po česky)
  2. a b c Co zažijete, když z páternosteru nevystoupíte [online]. www.novinky.cz, [cit. 2019-09-11]. Dostupné online.
  3. a b c KOŠČOVÁ, Karolína. Paternostery – päť ukrytých pokladov Bratislavy. reality.etrend.sk (Bratislava: TREND Holding), 2011-11-14. Dostupné online [cit. 2019-09-12]. ISSN 1336-2674.
  4. a b ČTK. Paternostery končia, zostane ich len zopár. Pravda (Bratislava: Perex), 2007-08-27. Dostupné online [cit. 2019-09-12]. ISSN 1336-197X.
  5. BRIESTENSKÁ, Dorota. Raritný výťah premáva aj v Trenčíne. SME (Bratislava: Petit Press), 2015-07-17. Dostupné online [cit. 2019-09-12]. ISSN 1335-4418.
  6. Ukážeme vám zrejme najdrahší výťah na Slovensku. Majú ho na ministerstve. tvnoviny.sk (Bratislava: MARKÍZA – SLOVAKIA), 2019-03-25. Dostupné online [cit. 2019-09-12].

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Páternoster na českej Wikipédii.