Patricia Arquettová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Patricia Arquettová
Celé menoPatricia Arquette
Narodenie 8. apríl 1968 (56 rokov)
Chicago, Illinois, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1987 – súčasnosť
ManželNicolas Cage (1995 – 2001)
Thomas Jane (2006 - 2011)
Deti2

Patricia Arquettová (angl. Patricia Arquette; * 8. apríl 1968, Chicago, Illinois, USA) je americká herečka. Tiež je držiteľkou Oscara za film Boyhood a tiež je držiteľkou troch Zlatých glóbusov. Pochádza z hereckej rodiny Arquettových, je sestrou Rosanny Arquettovej, Davida Arquetteho, Alexis Arquette a Richmonda Arquetteho.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Patricia Arquettová sa narodila ako tretia najstaršia z piatich detí herca Lewisa Arquetteho a herečky Brendy Denautovej. Podobne ako jej štyria súrodenci sa tiež začala venovať herectvu. Známy je aj jej starý otec, Cliff Arquette ktorý bol známym televíznym komikom.

Spolu s rodinou žila nejaký čas na dedine Bentonville vo Virgínii. Keď mala Arquettová sedem rokov, rodina sa presťahovala späť do Chicaga. Neskôr sa usadili v Kalifornii v Los Angeles. Arquettová navštevovala katolícku školu a tvrdila, že chcela byť mníškou. Ako štrnásťročná utiekla z domu spoločne s jej sestrou Rosannou a spoločne bývali v Los Angeles.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju prvú väčšiu rolu získala v televíznom filme Daddy, kde stvárnila tehotnú tínedžerku Stacy. V rovnakom roku si zahrala aj v tretej časti A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors. Ohlasy na jej rolu boli veľmi pozitívne a preto dostala ponuku si zahrať aj v štvrtom pokračovaní, čo odmietla s tým, že by sa chcela venovať aj iným projektom.

V roku 1991 si zahrala v romantickej dráme Wildflowe, kde hrala po boku vtedy začínajúcej herečky Reese Witherspoon.

V roku 1994 dostala jednu z vedľajších úloh v životopisnom filme od Tima Burtona, Ed Wood, v ktorom hlavnú úlohu mal herec Johnny Depp.

V roku 2000 spolu s Adamom Sandlerom si zahrala v komédii Little Nicky. V roku 2003 vykreslila kontroverznú pornografickú filmovú hviezdu Lindu Lovelace v málo známom filme Deeper than Deep.

V januári 2005 si Arquettová zahrala prvý raz v televíznom seriály Medium. Jej úlohou bolo médium Allison DuBois, za ktorú získala ocenenie Emmy za vynikajúcu hlavnú herečku a tiež získala nominácie na Zlatý glóbus v rokoch 2005, 2006 a 2007.

V roku 2014 vyšiel film Boyhood, na ktorom Arquettová spoločne s ďalšími jej hereckými kolegami (napr. Ethan Hawke) pracovali celých 12 rokov. Film režíroval Richard Linklater, Arquettová s ním spolupracovala už po druhý krát. Vo filme hrá Oliviu Evansovú, slobodnú matku, ktorá vychováva sama svoje dve deti. Film podrobne popisuje vývin jej syna Masona od jeho 8 do 18 rokov. Film získal všeobecnú chválu. Arquettová získala široké uznanie za svoj herecký výkon. Arquettová získala za svoju rolu množstvo ocenení, získala Oscara, cenu BAFTA, Zlatý glóbus a podobne.

V roku 2018 Arquettová potvrdila svoju účasť v seriály Hulu The Act. Seriál mal premiéru v marci 2019. Za svoj herecký výkon získala cenu Primetime Emmy Award za vynikajúcu herečku v sérii alebo vo filme.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Ako dvadsaťročná mala vzťah s hudobníkom Paulom Rossim. Spolu mali syna Enza Rossiho, narodeného v roku 1989. V apríli 1995 sa Arquettová vydala za herca Nicolasa Cagea. V roku 2001 sa rozviedli.

Arquettová začala v roku 2002 chodiť s Thomas Janeom. Spoločne majú dcéra Harlow Olivia Calliope ktorá sa narodila v roku 2003. Za Thomasa Janeho sa vydala v roku 2006 v Benátkach. V januári 2009 požiadala Arquettová o rozvod s Janeom z dôvodu nezmieriteľných rozdielov. Arquettová v júli 2009 stiahla žiadosť o rozvod ale v roku 2010 sa rozhodla, že trvá na rozvode ktorý sa uskutočnil v roku 2011. Ich dcéra je v striedavej starostlivosti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Patricia Arquette na anglickej Wikipédii.