Pat Buchanan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Patrick Joseph Buchanan)
Pat Buchanan
konzervatívny americký politik a spisovateľ
Pat Buchanan
Riaditeľ komunikácie Bieleho domu
V úrade
6. február 1985 – 1. marec 1987
Predchodca Michael McManus Jack Koehler Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoPatrick Joseph Buchanan
Narodenie2. november 1938 (85 rokov)
Washington D.C., USA
Politická stranaRepublikáni (pred 1999, 2004 až súčasnosť)
Reformná strana (1999–2002)
Alma materGeorgetown University
Columbia University
Národnosťamerická
Vierovyznanietradičný katolicizmus
Rodina
Manželka
Shelley Ann Scarneyová
Odkazy
Pat Buchanan na buchanan.org
Spolupracuj na CommonsPat Buchanan
(multimediálne súbory)

Patrick Joseph Buchanan (* 2. november 1938, Washington D.C., USA) je americký konzervatívny spisovateľ, politik, publicista a televízny komentátor. V minulosti sa dvakrát pokúšal získať nomináciu republikánskej strany pre prezidentské voľby v USA, v roku 2000 kandidoval za Reformnú stranu. Je jedným zo zakladateľov a hlavných prispievateľov magazínu The American Conservative (TAC). Do roku 2012 bol komentátor spravodajskej káblovej televízie MSNBC. Okrem toho napísal niekoľko kníh prezentujúce jeho politické, náboženské a sociálne názory. Radí sa k tradičnému (tzv. skalnému, paleo-) konzervativizmu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Buchanan vyrastal v silne konzervatívnej a kresťanskej rodine s írskymi, škótskymi a nemeckými koreňmi, ktorej rodokmeň je zmapovaný do roku 1667. Niektorí z jeho predkov bojovali vo vojne za americkú nezávislosť, iní príslušníci rodu Buchananovcov zase bojovali v občianskej vojne na strane Konfederovaných štátov amerických.

Pat Buchanan pochádza z deviatich súrodencov, jeho otec William Buchanan (prezývaný Pop) celú rodinu výrazne ovplyvnil a mal v rukách výchovu všetkých detí, najmä siedmich synov. „Pop“ obdivoval generála McArthura, McCarthyho a F. Franca, patril k izolacionistickému hnutiu „America first“, ale po napadnutí USA Japonskom a Hitlerovom vyhlásení vojny začal podporovať vojnové úsilie Angloameričanov.

Po maturite na prestížnom katolíckom gymnáziu Gonzaga Buchanan vyštudoval angličtinu a filozofiu na univerzite v Georgetowne (Georgetown University). Už vtedy sa ukazuje ako silne politicky profilovaný, podieľal sa tiež na študentskej demonštrácii proti sovietskemu vpádu do Maďarska. Po absolutóriu na Georgtowne získal doktorát zo žurnalistiky na Kolumbijskej univerzite a potom začal pracovať v konzervatívnych novinách Globe-Democrat. Angažoval sa aj v neúspešnej prezidentskej kampani konzervatívneho jastraba Barryho Goldwatera.

Politická kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1966 si ho vybral do tímu poradcov viceprezident Richard Nixon, po jeho zvolení do prezidentskej funkcie Buchanan pracoval v Bielom dome ako prezidentov poradca. Okrem toho písal prejavy pre Nixona a viceprezidenta Agnewa. Tú istú funkciu zastával u ďalšieho republikánskeho prezidenta, Geralda Forda. Začiatkom osemdesiatych rokov sa podieľal - spolu s bratom Tomom a sestrou Angelou - na prezidentskej kampani Ronalda Reagana a po jeho presvedčivom víťazstve sa Buchanan stal hlavným poradcom pre styk s médiami a tiež prezidentovým „speechwritterom“. Roku 1987 musel tento post opustiť, pretože verejne podporil nezákonný vývoz zbraní pre protikomunistických partizánov v Nikarague (aféra Irangate).

V rokoch 1992 a 1996 bol druhým najúspešnejším kandidátom republikánskej strany v prezidentských primárkach. Zakaždým získal okolo tretiny republikánskych hlasov a v roku 1996 sa mu podarilo zvíťaziť v štáte New Hampshire. Na republikánskom zjazde v roku 1992 na seba strhol pozornosť prejavom o kultúrnej vojne, v ktorom varoval pred silnejúcim vplyvom neomarxistickej ľavice.

V roku 2000 opustil Republikánsku stranu na protest proti jej ovládnutí neokonzervatívcami a neúspešne kandidoval v prezidentských voľbách za Reformnú stranu.

V súčasnej dobe je šéfredaktorom (a zakladateľom) magazínu American Conservative, ktorý má svoju internetovú verziu www.amconmag.com, a ústrednú postavu stelesňuje tiež na webe www.theamericancause.org, kde sa nachádza okrem iného rozsiahly archív jeho článkov. Staré články Pata Buchanna z prvej polovice deväťdesiatych rokov je možno stiahnuť na www.buchanan.org.

Paleokonzervativizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Buchanan býva označovaný za ústrednú postavu politického smeru zvaného paleokonzervativizmus, medzi ktorého základné piliere patrí tradicionalistický konzervativizmus v anglosaskom duchu, vlastenectvo a rodinné i kresťanské hodnoty. Je stúpencom striktného obmedzenia imigrácie, odmieta posilňovanie nadnárodných štruktúr ako , OSN a WTO na úkor suverénnych štátov, ostro vystupuje proti multikulturalizmu a pozitívnej diskriminácii a odmieta tzv. vývoz demokracie do cudziny za cenu životov amerických vojakov a peňazí amerických daňových poplatníkov. Rovnako v takzvaných kultúrno-morálnych otázkach (registrované partnerstvo, rodové spory, feminizmus, držanie zbraní atď.) zastáva konzervatívne stanoviská.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Where the Right Went Wrong: How Neoconservatives subverted the Reagan Revolution and Hijacked the Bush Presidency (2004) ISBN 0-312-34115-6
  • The Death of the West: How Dying populations and Immigrant Invasions Imperil Our Country and Civilization (2001) ISBN 0-312-28548-5 (po česky vyšlo ako Smrt Západu)
  • A Republic, Not an Empire: Reclaiming America's Destiny (1999) ISBN 0-89526-272-X
  • The Great Betrayal: How American Sovereignty and Social Justice Are Being Sacrificed to the Gods of the Global Economy (1998) ISBN 0-316-11518-5
  • Right from the Beginning (1988) ISBN 0-316-11408-1
  • Conservative Votes, Liberal Victories: Why the Right Has Failed (1975) ISBN 0-8129-0582-2
  • The New Majority: President Nixon at Mid-Passage (1973)
  • State of Emergency: The Third World Invasion and Conquest of America (2006) ISBN 0-312-36003-7
  • Day of Reckoning: How Hubris, Ideology, and Greed Are Tearing America Apart (2007) ISBN 0-312-37696-0
  • Suicide of a SuperPower: Will America Survive to 2025? (2011) ISBN 0-312-57997-7
  • The Greatest Comeback (2014) ISBN 0-553-41863-7

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pat Buchanan

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pat Buchanan na českej Wikipédii.