People’s Choice Awards

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

People's Choice Awards (doslova Ocenenie voľby ľudí) je cena za filmovú, televíznu a hudobnú tvorbu. Toto ocenenie sa udeľuje od roku 1975 a je veľmi populárne, pretože ako už názov napovedá, jednotlivých víťazov si volia bežní ľudia prostredníctvom hlasovania cez internet (od roku 2005) a nie kritici alebo odborná verejnosť. Nominovaný nie je nikto a ľudia môžu hlasovať za ktorýkoľvek televízny seriál, film, hudobnú skupinu alebo interpreta podľa vlastného výberu.

Ručne vyrobená kryštálová soška vážiaca cca 5 kg sa udeľuje približne v 40 kategóriách, ale každý rok sa to môže meniť. Vo filmovej sekcii je to najmä Obľúbený film/rodinný film/akčný film/komédia/dráma, Obľúbený herec/herečka, Obľúbený superhrdina. V televíznej sekcii sú to najmä kategórie Obľúbená televízna dráma/komédia/animovaná komédia/sci-fi seriál/reality show/talk show, Obľúbený herec/herečka. V hudobnej kategórii sú to najmä Obľúbený spevák/speváčka, Obľúbená skupina, Obľúbená pieseň rocková/popová/r&b/country/hip-hopová. Ďalej sa udeľujú aj ceny pre Obľúbeného zábavného herca/herečku, Obľúbenú online senzáciu a Obľúbené video vytvorené užívateľom.

Tridsiate piate udeľovanie cien sa uskutočnilo 7. januára 2009 a pri príležitosti tohto výročia bola udelená špeciálna cena v kategórii Obľúbená hviezda do 35 rokov, ktorú získala Carrie Underwood.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]