Peter Žitavský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Žitavský
český vzdelanec, diplomat,
spisovateľ, básnik a opát
Narodenie1260 - 1270
Zittau, Nemecko
Úmrtie1339
Zbraslav, Česko

Peter Žitavský (nem. Peter von Zittau; * 1260 - 1270, Zittau – † 1339, Zbraslav) bol český vzdelanec, diplomat, spisovateľ, básnik, tretí opát cisterciánskeho kláštora (od 1316 - 1339) a politik nemeckého pôvodu.

Zrejme pochádzal z meštianskej rodiny a mal vynikajúce vzdelanie - vedel nielen po nemecky a česky, ale aj po latinsky a francúzsky, z čoho sa predpokladá, že vyštudoval nejakú univerzitu (Bologna, Paríž...). Mal vynikajúce znalosti Biblie. Od roku 1927 býval v Prahe. Okolo roku 1305 sa stal členom zbraslavského cisterciánskeho konventu. Bol kaplánom zbraslavského opáta Konráda, s ktorým sa zúčastňoval na mnohých politických jednaniach. Roku 1316 , po Konrádovej druhej rezignácii, bol zvolený za zbraslavského opáta. Naďalej udržiaval styky s kráľovským dvorom, najmä s kráľovnou Eliškou Přemyslovou a neskôr aj s mladým Karolom.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1314 po smrti Ota Zbraslavského, prvého spracovateľa Zbraslavskej kroniky (Chronicon Aulae Regiae), prevzal Peter jeho rozpracované dielo. Otove kapitoly čiastočne doplnil, prepracoval a uverejnil ich v prvej knihe, v ktorej zachytil udalosti do roku 1316. V ďalších dvoch knihách opisuje situáciu do roku 1338 a dovŕšil tak Otovu prácu, pričom výrazne rozšíril jeho autorský zámer a vytvoril z pôvodného oslavného diela českého kráľa Václava II. rozsiahle historické dielo.

Do 2. knihy Zbraslavskej kroniky vložil Peter aj časť svojho ďalšieho diela Liber secretorum Aulae Regiae, ktoré rozpráva o zázrakoch, ktoré sa udiali v zbraslavskom kláštore od jeho založenia až po Petrovu dobu. Nevydané zostali dve knihy - kázanie Sermones in festivitatibus summis secundum ordinem Cysterciensem in capitulis faciendi.

Peter sa takisto zaslúžil o vznik zbierky zbraslavských listín – zbraslavský diplomatár.

Posledná zmienka o Petrovi Žitavskom pochádza z 13. januára 1339.

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]