Peter Daubner

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Daubner
slovenský ekonóm, politológ a politický teoretik
Narodenie10. september 1986 (37 rokov)
Zvolen, Slovensko

Peter Daubner (* 10. september 1986, Zvolen) je slovenský politický ekonóm, politológ a politický filozof.

V súčasnosti pôsobí vo funkcii štátneho radcu pre európske záležitosti v Kancelárii Národnej rady SR a ako odborný výskumný pracovník na Filozofickom ústave Slovenskej akadémie vied. Bol výkonným redaktorom časopisu Filozofia.

Špecializuje sa na neo- a post-marxistickú politickú teóriu a politickú a sociálnu filozofiu, teórie sociálnej spravodlivosti (analytický marxizmus a egalitárny liberalizmus), kritickú teóriu spoločnosti, marxistickú ekonómiu kapitalizmu, teórie demokracie, zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie a marxisticky orientované teórie medzinárodných vzťahov.

Jeho špecializáciou je najmä koncept antropocénu a jeho kriticko-filozofická reflexiu z post-marxistickej perspektívy.

V roku 2015 spolu s inými autormi napísal kolektívnu monografiu „Eseje o sociálnom občianstve“. Publikácia vytvára priestor pre diskusiu o otázkach chudoby, sociálnych práv, sociálnej inklúzie, sociálnej spravodlivosti. Analyzuje otázky premien demokratického občianstva, venuje sa novým otázkam vzťahu kapitalizmu, socializmu a občianstva, problematike spoločenských tried a novým výzvam ohľadom občianstva.

Spolu s ďalšími autormi sa podieľal na publikácii „Tri sondy do súčasnej politickej situácie na Slovensku. Politologická štúdia[1], v ktorej autori rozobrali súčasnú politickú situáciu na Slovensku.

V roku 2017 vydal knihu s rozhovorov s názvom „Metastázy globálneho kapitalizmu[2] s rôznymi ľavicovými intelektuálmi (francúzsko-americká filozofka Susan George, americký filozof Rodney G. Peffer, americký politický ekonóm Jerry Harris, český sociológ Jan Keller a i.).

V roku 2018 zostavil kolektívnu vedeckú monografiu s názvom „Budúcnosť Európy: Cesta k post-kapitalizmu?“ (Bratislava: Pole 2018), ktorá otvára diskusiu o budúcnosti Európy, najmä o budúcnosti európskych pracujúcich, a to (1.) v kontexte prebiehajúcich diskusií o budúcnosti Európskej únie a najmä jej sociálnom rozmere; (2.) v kontexte tzv. „štvrtej priemyselnej revolúcie“, ktorá vo forme procesov automatizácie, robotizácie a digitalizácie výrazne transformuje súčasnú podobu európskeho hospodárstva a európskeho pracovného trhu; a (3.) v kontexte prebiehajúcich „pretekov ku dnu“, ktoré spôsobuje ekonomická globalizácia (procesy liberalizácie, deregulácie a privatizácie) naprieč členskými štátmi únie.

Je spoluautorom publikácií Slovenské skúsenosti s neoliberalizmom: Alebo ako sa deformuje obraz socioekonomickej reality na Slovensku (Bratislava: Friedrich-Ebert-Stiftung, 2020) a K problematike chudoby a sociálnej neistoty na Slovensku v 21. storočí (Bratislava: Pracujúca chudoba, 2021). Jeho najnovšou knižnou publikáciou je Idea socializmu? Ku knihe Axela Honnetha (Bratislava: Filozofický ústav SAV, v. v. i., 2022).

Je členom pražského združenia SOK – Sdružení pro levicovou teorii (SOK- Association for Leftist Theory).[3]

Vedecké články publikuje v domácich a zahraničných časopisoch. Spolupracuje s nadáciami Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) a Rosa-Luxemburg-Stiftung (RLS). Komentáre publikuje v denníku Pravda.[4][5][6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. AUGUSTÍN, Martin et al.. Tri sondy do súčasnej politickej situácie na Slovensku. Politologická štúdia. [online]. POLE, 2017, [cit. 2018-07-19]. Dostupné online.
  2. DAUBNER, Peter. Metastázy globálneho kapitalizmu. [s.l.] : Matica Slovenská, 2017. ISBN 978-80-8128-182-2. S. 136.
  3. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2016-05-25]. Dostupné online. Archivované 2018-08-12 z originálu.
  4. http://zurnal.pravda.sk/esej/clanok/308622-robert-dahl-elvis-americkej-politickej-vedy/
  5. http://zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/289890-hlada-sa-alternativa-ku-kapitalizmu/
  6. http://zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/375428-ekonom-jerry-harris-imperialne-dobrodruzstva-sa-koncia-porazkami/