Peter Holka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Holka
slovenský spisovateľ, dramatik a publicista
Narodenie22. august 1950 (73 rokov)
Považská Bystrica, Česko-Slovensko
Alma materVysoká škola politická ÚV KSČ

Peter Holka (* 22. august 1950, Považská Bystrica)[1] je slovenský spisovateľ, dramatik a publicista, autor literatúry pre deti a mládež.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo strávil v Púchove, neskôr v Čadci. V roku 1965 – 1969 študoval na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Dubnici nad Váhom. Po maturite prešiel rôznymi zamestnaniami, pracoval ako novinár vo viacerých redakciách (okresné noviny Kysuce, Smer, Pravda) a popri zamestnaní vyštudoval politológiu (1985 – 1990, Vysoká škola politická ÚV KSČ v Bratislave). V rokoch 1996 – 1999 bol šéfredaktorom Literárneho týždenníka. Od roku 1999 pôsobil ako spisovateľ v slobodnom povolaní. V súčasnosti pracuje v Literárnej redakcii Slovenského rozhlasu. Žije v Bratislave.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Knižne debutoval v roku 1983 novelou Ústie riečok. Je autorom psychologicky a spoločensky ladených románov, dobrodružných, chlapčenských príbehov pre deti a mládež. Základnou charakteristikou jeho prózy je neustále sa stupňujúce rozprávačstvo, dynamický dej a príťažlivý príbeh. Má zmysel pre skratku, detail a pozná mnoho atraktívnych prostredí. Časť svojej tvorby adresoval aj mládeži – často prezentovanej cez obrazy drsnej reality, v akej sa naša mládež pohybuje. Svoje príbehy autor neidealizuje, hovorí celkom na rovinu, s naturalistickou drsnosťou poukazuje na okolnosti a vlastnosti, ktoré často krivia charakter mladých ľudí, no súčasne jeho novely vyzývajú mladých ľudí, aby sa nevzdávali svojich skrytých túžob, seba samého a aby o ne bojovali.

Popri próze sa venuje aj dramatickej tvorbe, spolupracuje s rozhlasom a televíziou. Pripravil knihu rozhovorov s Vladimírom Mináčom V košeli zo žihľavy (1992). Venoval sa aj kultúrnej publicistike, reportérskej a recenzentskej činnosti najmä v periodikách, kde pôsobil.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Próza pre dospelých[upraviť | upraviť zdroj]

Próza pre deti a mládež[upraviť | upraviť zdroj]

Rozhlasová tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Peter Holka [online]. Bratislava: Literárne informačné centrum, 2019-03-11, [cit. 2023-03-07]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]