Petr Kellner

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Petr Kellner
český podnikateľ
Narodenie20. máj 1964
Česká Lípa, Česko-Slovensko
Úmrtie27. marec 2021 (56 rokov)
Chugach Mountains, Aljaška
Alma materVŠE v Prahe
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Petr Kellner

Petr Kellner (* 20. máj 1964, Česká Lípa – † 27. marec 2021, Chugach Mountains, Aljaška, USA)[1] bol český podnikateľ, majoritný vlastník holdingovej spoločnosti PPF Group NV registrovanej v Holandsku a najbohatší občan Česka. V rokoch 20072013 bol členom správnej rady talianskej finančnej skupiny Assicurazioni Generali,[2] ktorá spoločne s PPF tvorila medzinárodny poisťovací holding vlastniaci aj Generali Česká poisťovňa.

Americký časopis Forbes ho v rebríčku najbohatších ľudí sveta pravidelne uvádzal od roku 2006. K augustu 2016 Kellnerov majetok odhadol na 11,4 miliardy dolárov, čo znamenalo 102. miesto v rebríčku najbohatších ľudí sveta, podľa agentúry Bloomberg zaujal 78. miesto s odhadom hodnoty majetku na 12 miliárd dolárov. V roku 2018 potom obsadil 88. miesto na svete s čiastkou 15,5 miliardy dolárov.[3] V apríli 2020 Forbes majetok odhadol na 14,9 miliardy dolárov a v rebríčku svetových miliardárov ho zaradil na 69. miesto.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Petr Kellner sa narodil v Českej Lípe, mladosť prežil v Liberci.[4] V roku 1982 vyštudoval Strednú ekonomickú školu v Liberci, v roku 1986 Vysokú školu ekonomickúPrahe, odbor ekonomika priemyslu.[5]

Úmrtie na Aljaške[upraviť | upraviť zdroj]

Petr Kellner zomrel 27. marca 2021 pri nehode helikoptéry Eurocopter AS 350 na Aljaške severne od ľadovca Knik (Knik Glacier)pohorí Chugach, asi 80 km východne od mesta Anchorage, pri tzv. heliskiingu.

Podnikateľská kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Petr Kellner pracoval ako referent podniku zahraničného obchodu Strojimport Praha a potom ako asistent produkcie vo Filmovom štúdiu Barrandov.[6]

V roku 1991 Petr Kellner, Milan Maděryč a Milan Vinkler spoločne založili v Tepliciach PPF investiční spoločnosť (od 1997 bola založená nová spoločnosť PPF). Prevádzkový kapitál získali z prostriedkov štátneho podniku Sklo Union a.s. Teplice jeho top manažéri Štěpán Popovič a Jaroslav Přerost, za čo sa stali členmi predstavenstva PPF. Išlo údajne o 40 miliónov korún. PPF neskôr pôžičku bezo zvyšku splatila. Ďalšie okolnosti vzniku PPF nie sú úplne jasné, podľa Vinklera mal napríklad Maděryč podrobnú predstavu, ako bude privatizácia prebiehať, pretože sa neoficiálnou cestou dostal k materiálom ministerstva financií, čo sa ale nikdy nepreukázalo.

Kellner sprivatizoval a transformoval Českú poisťovňu, ktorú v roku 1996 zverili PPF do správy vtedajší akcionári za účasti vlády Českej republiky. Minister financií Ivan Kočárník sa po odchode z vlády stal tiež členom jej najvyššieho vedenia. V roku 2008 sa Česká poisťovňa stala súčasťou spoločného podniku PPF a talianskej Assicurazioni Generali s menom Generali PPF Holding (GPH). V tejto súvislosti bol Petr Kellner zvolený za člena správnej rady poisťovne Generali, odkiaľ odišiel v marci 2013, a to po predaji časti podielu PPF v GPH.

Do roku 2010 sa PPF stala jednou z najväčších investičných skupín v strednej Európe. Pôsobí nielen v Európe, ale aj v Rusku, v Ázii, predovšetkým v Číne, aj v USA.[7] Petr Kellner bol zakladateľ a majoritný akcionár skupiny PPF. Skupina investuje do radu sektorov od bankovníctva a finančných služieb cez telekomunikácie, biotechnológie, nehnuteľnosti, maloobchodné služby e-commerce, poisťovníctva až po poľnohospodárstvo a pôsobí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Kazachstane, Francúzsku, Nemecku, Spojenom kráľovstve, Číne, Vietname, USA ako aj v ďalších krajinách. [chýba zdroj]

Podľa novinára Erika Besta bol jedným z piatich najvplyvnejších ľudí v Česku.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Czech Billionaire Is Among 5 Killed in Heli-Skiing Crash Near Alaska Glacier [online]. nytimes.com, 2021-03-29, [cit. 2021-06-28]. Dostupné online.
  2. motejlek.com, Petr Kellner má v Generali druhou nejhorší docházku
  3. . Dostupné online.
  4. Byznysmen opředenýtajemstvím. Petr Kellner oslaví padesátiny // iDnes 18. května 2014 10:56
  5. Výroční zpráva Skupiny PPF za rok 1998, strana 11, pdf Archivované 2015-09-24 na Wayback Machine
  6. Výroční zpráva České pojišťovny, a.s. za rok 1999, „Výtisk pouze pro valnou hromadu konanou dne 20. června 2000“, strana 10, publikováno na cnb.cz
  7. PPF [online]. . Dostupné online.
  8. Erik Best, Skuteční kmotři. Pět rodin, které ovládají Česko, 14. května 2012

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Petr Kellner

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • PPF.cz
  • podnikani.cz Petr Kellner v obchodnom registri, časová analýza vzťahov a firiem.