Plameniak červený (Phoenicopterus ruber)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Phoenicopterus ruber)
Plameniak červený
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Phoenicopterus ruber
Linnaeus, 1758
Synonymá
plameniak ružový
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Plameniak červený alebo plameniak ružový[1] (Phoenicopterus ruber) je veľký druh plameniaka. Má veľa spoločného s plameniakom ružovým a plameniakom čilským, s ktorými bol v minulosti považovaný za jeden druh. Ide o jediného plameniaka, ktorý sa vyskytuje v Strednej Amerike, Južnej Amerike a Karibiku. Taktiež ho je možné zriedka vidieť aj na Floride a pozdĺž Gulf Coast. Tento plameniak patrí k druhom na ktoré sa vzťahuje Dohoda o ochrane africko-euroázijských sťahovavých vodných vtákov (AEWA).

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Plameniak červený

Plameniak červený sa vyskytuje na Galapágoch, pobreží Kolumbie, vo Venezuele a na blízkych ostrovoch. Tiež ho je možné pozorovať na Yucatáne, v časti Bahám, na Haiti, Kube a tiež na ostrovoch Turks a Caicos. Niektorí príslušníci tohto druhu sú tiež videní na Floride, tí bývajú ale považovaní za "tulákov" z Kuby.

Vajce

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Meria 120 - 140 cm. Samce vážia okolo 2,8 kg, samice okolo 2,2 kg. Perie je väčšinou ružové, čo viedlo v minulosti k zámene s inými druhmi. Krídla sú červené, primárne a sekundárne letky sú čierne. Zobák je ružový a biely s čiernou špičkou. Nohy sú úplne ružové. Dožíva sa až 40 rokov, čo je u vtákov jeden z najvyšších vekov.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako ostatné plameniaky aj plameniak červený znáša väčšinou iba jedno kriedovo biele vajce, a to v období od mája do augusta. Inkubácia trvá 28 až 32 dní. Obaja rodičia sa starajú o svoje mláďa približne do 6 rokov, kedy dosiahne pohlavnej dospelosti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovenské menoslovie vtákov (Aves) fauny ČSFR. Kultúra slova, 1990, roč. 24, čís. 10, s. 342-363. Dostupné online [cit. 2014-03-23]. ISSN 0023-5202.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Plameňák karibský na českej Wikipédii.