Photographic Society of America

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Photographic Society of America (PSA) je celosvetovo pôsobiaca nezisková[1] fotografická organizácia založená v roku 1934. V súčasnosti má členov vo viac ako 80-tich krajinách sveta.[2] Jej poslaním je podporovať umenie a vedu fotografie ako prostriedku kultúrnej výmeny.

Činnosť organizácie[upraviť | upraviť zdroj]

K aktivitám organizácie patrí organizovanie kurzov, študijných skupín, vydávanie mesačníka (PSA Journal), organizovanie výročnej konferencie, patronácia medzinárodných salónnych fotografických súťaží a oceňovanie fotografických úspechov či výkonov prostredníctvom tzv. Star Ratingu a tiež fotografických titulov organizácie. Na dosiahnutie najnižšieho titulu na báze súťaží, a to QPSA (Qualified), je potrebné získať minimálne tri hviezdy v Star Ratingu organizácie s predpísaným počtom fotografií a salónnych prijatí. Pre fotografov, ktorí nemajú záujem o súťaže, je vytvorená možnosť získania ocenení v podobe fotografických titulov za kvalitné súbory fotografií - portfóliá. Organizácia oceňuje jednotlivcov aj servisnými titulmi za organizačnú, lektorskú, publikačnú, prípadne porotcovskú činnosť.

Z histórie organizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik organizácie bol spojený s jej predchodcom, a to s organizáciou Združených fotografických klubov Ameriky (Associated Camera Clubs of America - ACCA), založenou v roku 1919, ktorá prijatím rezolúcie v roku 1934 zmenila svoj názov na Photographic Society of America (PSA) a rozhodla tiež o prijímaní fotografov ako jednotlivých členov. Jeden z prvých salónov organizácia uskutočnila na Svetovej výstave v New Yorku v roku 1940. O pár rokov neskôr, v roku 1946, bolo schválených už 63 salónov a jednotlivé divízie organizácie boli prvé, ktoré v rámci Star ratingu oceňovali úspechy fotografov na salónoch. Koncom 40-tych rokov znamenal najvyššie ocenenie zo strany organizácie titul „Honorary Fellowship“ (Hon. FPSA). Medzi prvými ocenenými týmto titulom bol fotograf William Henry Jackson, ktorý ako prvý fotograficky zdokumentoval Yellowstonský národný park, Dr. Kenneth Mees, vedec a riaditeľ laboratórií Kodak, tiež Dr. Max Thorek, prvý prezident PSA, či mnoho výnimočných fotografov ako Adolph „Papa“ Fassbender, Fred Archer, A. Aubrey Bodine, Edward Steichen, Alfred Stieglitz a ďalší. Medzi najznámejšími členmi organizácie nájdeme aj fotografov ako Ansel Easton Adams, Ivan Dmitri a Yousuf Karsh. Členom PSA bol dokonca aj Theodore Roosevelt, Jr.

Ocenení na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým fotografom zo Slovenska, ktorému sa podarilo získať významné ocenenie organizácie, a to titul QPSA je fotograf Ladislav Pollák.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Nonprofit Service | Photographic Society of America [online]. psa-photo.org, [cit. 2020-09-29]. Dostupné online.
  2. About Us | Photographic Society of America [online]. psa-photo.org, [cit. 2020-09-29]. Dostupné online.
  3. Ladislav Pollák - profil fotografa na stránkach Campina Exhibitions pod patronátom PSA

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]