Pinacosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pinacosaurus
Vedecká klasifikácia
Synonymá
Ninghsiasaurus, Syrmosaurus, Virminicaudus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Pinacosaurus bol rod bylinožravého ankylosaura, ktorý žil v období vrchnej kriedy (asi pred 80 až 75 miliónmi rokov) na území dnešnej Číny a Mongolska. Prvé fosílie tohto dinosaura boli nájedné už v roku 1923.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Lebka

Pinacosaurus bol ľahko stavaný, stredne veľký ankylosaurid, ktorý dosahoval zhruba 5 m na dĺžku a vážil približne 1,5 t. Podobne ako všetky ankylosaury, vyznačuje sa malou no pomerne širokou hlavou, kostnými platňami pokrývajúcimi celé jeho telo a kosteným kyjom na konci chvosta, ktorý mu slúžil ako účinná obranná zbraň proti nebezpečným predátorom (napr. Tarbosaurus). Prednú časť papule mal bezzubú a vybiehala do rohovinového zobáka, zatiaľ čo v zadnej časti čeľustí boli zuby v tvare listov. Na rozdiel od iných ankylosaurov, mal u každej nosnej dierky ďalších 2 až 5 otvorov, ktorých funkcia nebola doteraz uspokojivo vysvetlená.

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pinacosaurus grangeri (typový)
  • Pinacosaurus mephistocephalus

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GILMORE, C. W.. Two new dinosaurian reptiles from Mongolia with notes on some fragmentary specimens. American Museum Novitates, December 1933, roč. 679, s. 1 - 20.