Pistoriho palác

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pisztoryho palác
palác
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava I
Mesto Bratislava
Mestská časť Staré Mesto
Súradnice 48°09′08″S 17°06′23″V / 48,1523°S 17,1064°V / 48.1523; 17.1064
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Pisztoryho palác je národná kultúrna pamiatka Slovenskej republiky pod číslom 101-166/0 a budova v Bratislave v mestskej časti Staré Mesto na Štefánikovej číslo 25.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Pisztoryho palác bol vybudovaný v druhej polovici 19. storočia v eklektickom štýle. Názov dostal podľa lekárnika Pisztoryho. Počas socializmu slúžil ako sídlo Múzea Vladimíra Iľjiča Lenina, neskôr ako Dom zahraničných Slovákov.

V súčasnosti (2007) je majetkom mesta a spravuje ho mestská časť Bratislava-Staré Mesto. Dlhšiu dobu sa nevyužíva a postupne chátra. Staromestská samospráva ho plánuje revitalizovať a využívať na kultúrne účely.

Z čias, keď slúžil ako Leninovo múzeum sa zachovalo v prízemí niekoľko mramorových tabúľ. Na dvoch sú štátne znaky ČSSR a ZSSR, na dvoch ďalších sú nápisy:

"Všetko, čo je v proletariáte skuto- // čne veľké a hrdinské - odvážna myseľ, // železná, nezlomná, húževnatá a všetko // prekonávajúca vôľa, svätá nenávisť, // smrteľná nenávisť k otroctvu a útla- // ku, revolučný elán, ktorý hory prená- // ša, bezmedzná viera v tvorivé sily // más, obrovský organizačný génius - // to všetko bolo jedinečne stelesnené // v Leninovi, ktorého meno sa stalo // symbolom nového sveta od západu // na východ, od juhu na sever."

"Komunizmus plní histo- // rické poslanie - zbaviť // všetkých ľudí sociálnej // nerovnosti, všetkých fo- // riem útlaku a vykorisťo- // vania, vojnových hrôz - // a nastoľuje na svete mier, // prácu, slobodu, rovnopráv- // nosť, bratstvo a šťastie // všetkých národov."

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]