Pizza havaj

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pizza havaj
Pizza havaj
Pôvod
Miesto pôvoduKanada
RegiónOntário
TvorcaSam Panopoulos

Pizza havaj (či Hawai, Hawaii) je druh pizze, ktorá je na rozdiel od tradičnej talianskej pizze založená na kombinácii šunky a sladkého ananásu. Za jej pôvodcu je považovaný majiteľ reštaurácie Sam Panopoulos z kanadského Ontária.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pizzu havaj vymyslel v roku 1962 kanadský majiteľ reštaurácie gréckeho pôvodu Sam Panopoulos z Ontária,[1] ktorý rád experimentoval a zo zaujímavosti chcel skúsiť spojenie sladkého ananásu so slaninou. Jeho nápad si počas niekoľkých mesiacov obľúbili aj hostia jeho reštaurácie Satellite v Chathame, v ktorej nový pokrm podával, a začali ho žiadať. Potom sa táto pizza rozšírila aj do ostatných častí sveta. Názov pizza dostala podľa značky konzervovaného ananásu Havaj, ktorý Panopoulos používal.[2]

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Klasickým spôsobom pripravené a vyvaľkané cesto na pizzu je potreté klasickým paradajkovým základom s cesnakom a bazalkou. Na túto vrstvu sa sype strúhaný syr a na vrch sú kladené kúsky kompótovaného ananásu a na slabé plátky krájaná šunka. Následne je pizza štandardne pečená v rúre. Pizza je obľúbená pre exotické spojenie sladkého so slaným, na druhú stranu nejde o originálny taliansky spôsob prípravy pizze a pre niektorých ľudí je tak táto úprava kontroverzná.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hawaiian pizza inventor Sam Panopoulos dies aged 83. BBC News. Dostupné online [cit. 2017-06-12]. (po anglicky)
  2. vps; redakce. Zemřel muž, který vymyslel pizzu s ananasem. Novinky.cz. Dostupné online [cit. 2017-06-12]. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pizza havaj

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pizza havaj na českej Wikipédii.