Plán štátneho prevratu v Nemecku v roku 2022

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pokus o štátny prevrat v Nemecku v roku 2022
Súčasť nemeckého hnutia Reichsbürger
Dátum7. december 2022
CieľŠtátny prevrat v Nemecku a vytvorenie monarchistickej vlády podobnej Nemeckému cisárstvu
VýsledokPrevrat zlyhal, obvinení konšpirátori boli zatknutí
Strany
Nemecká vláda
Vlastenecká únia
Štatistika
Straty25 zatknutých, žiadne straty ľudských životov

7. decembra 2022 bolo zatknutých 25 členov krajne pravicovej teroristickej skupiny za údajné plánovanie štátneho prevratu v Nemecku. Skupina s názvom Vlastenecká únia (nem. Patriotische Union), ktorú vedie Rada (nem. Rat), je nemecké krajne pravicové extrémistické hnutie usilujúce sa o obnovenie monarchistickej vlády v Nemecku v duchu Nemeckej ríše s vládou podobnou Nemeckému cisárstvu. Skupina vraj chcela vyvolať chaos a občiansku vojnu v Nemecku, aby mohla prevziať moc.

Viac ako 3 000 policajtov a špeciálnych jednotiek prehľadalo 130 miest po celom Nemecku a podniklo viacero zatknutí, vrátane Heinricha Reussa[1], potomka bývalého šľachtického rodu Reuss, ako aj bývalú poslankyňu Alternatívy pre Nemecko (AfD) Birgit Malsackovej-Winkemannovej. Súčasťou skupiny bol aj aktívny vojenský a policajný personál. Operácia proti skupine je považovaná za najväčšiu v dejinách Nemecka a generálny prokurátor Peter Frank túto skupinu vyhlásil za teroristickú organizáciu.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Prokurátori uviedli, že viac ako 50 organizátorov bolo členmi hnutia, skupine krajne pravicových skupín, ktoré odmietajú súčasný liberálno-demokratický poriadok Nemecka a sú spájané s násilím a antisemitizmom. Medzi sprisahancami boli údajne podporovatelia QAnonu a popierači COVIDu-19. Federálny prokurátor zatkol 25 ľudí z 52 podozrivých.

V skupine bolo aj niekoľko bývalých príslušníkov Veliteľstva špeciálnych síl (KSK), vrátane bývalého podplukovníka výsadkového práporu Bundeswehr, Rüdiger von Pescatore. GSG9 prehľadala kasárne Graf Zeppelin neďaleko mesta Calw, kde KSK sídli. Rüdiger von Pescatore mal viesť „vojenskú odnož“ skupiny. Spolkový prokurátor opisuje von Pescatora spolu s Heinrichom Reussom ako „vodcov“. Von Pescatore sa vraj snažil naverbovať policajtov a vojakov. Medzi členov patril aj bývalý plukovník Maximilian Eder, bývalý dôstojník kriminálnej polície Michael Fritsch z Hannoveru, bývalý plukovník Peter Wörner z Bayreuthu, právnik Tim Paul Gorgas z Hannoveru a chirurgička Melanie Ritter z Dolného Saska. 

Malsacková-Winkemannová, právnička a sudkyňa v spolkovej krajine Berlín, bola údajne označená za budúcu ministerku spravodlivosti. V rokoch 2017 až 2021 bola členkou nemeckého Bundestagu za AfD a 7. decembra 2022 bola zatknutá. Skupina zahŕňala najmenej jedného ďalšieho politika AfD, Christiana Wendlera, bývalého Stadtrata AfD (miestneho poslanca) z Olbernhau v saských Krušných horách.

Podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel mala „Vlastenecká únia“ „nezvyčajné množstvo peňazí“, za ktoré nakúpila zbrane a satelitné telefóny. Jedna z políciou prehľadaných nehnuteľností, lovecký zámoček Waidmannsheil v Bad Lobensteine, ktorý patrí údajnému vodcovi Reussovi, slúži ako obchodná adresa pre niekoľko spoločností spojených s firmou Heinrich XIII. Prinz Reuß & Anderson & Peters Ltd. ktorá sídli v Londýne.

Ideológia a ciele[upraviť | upraviť zdroj]

Údajným cieľom skupiny bolo nastoliť monarchistickú vládu podobnú Nemeckej ríši v rokoch 1871 až 1918. Skupina údajne od novembra 2021 plánovala ozbrojený útok na Bundestag, ako aj veľmi verejné zatýkanie politikov s cieľom vyvolať verejné nepokoje. "Vlastenecká únia" predpokladala, že časti nemeckých bezpečnostných orgánov by potom prejavili solidaritu s ich úsilím, čo by viedlo k zvrhnutiu vlády a umožnilo skupine prevziať moc.[2]

Skupina je krajine pravicová a pravidelne propaguje antisemitskú ideológiu. Plánovaný prevrat zahŕňal útok na Reichstag, budovu nemeckého parlamentu, inšpirovaný útokom na Kapitol Spojených štátov zo 6. januára roku 2021.

Vyšetrovanie a zatknutia[upraviť | upraviť zdroj]

Heinrich Reuss, ktorý sa tiež nazýva princ Heinrich XIII., bol medzi zatknutými za údajnú účasť na sprisahaní.

Nemecké policajné orgány vyšetrujú skupinu od jari 2022. Skupinu tvoria aj časti zradikalizovaného nemeckého hnutia Querdenken, ktorá je zodpovedná za protesty proti protipandemickým opatreniam v Nemecku. Reuss bol východiskovým bodom vyšetrovania, ktoré nakoniec viedol Spolkový úrad kriminálnej polície (BKA) pod názvom „Tieň“. Okrem toho boli zapojené viaceré štátne kriminálne úrady a štátne orgány na ochranu ústavy. Nemecké úrady uviedli, že prevrat bol plánovaný od novembra 2021 a išlo by o násilné, teroristické zvrhnutie súčasnej vlády. Polícia sa o nich prvýkrát dozvedela v apríli 2022, keď zatkla členov skupiny „United Patriots“, ktorí údajne plánovali uniesť Karla Lauterbacha, spolkového ministra zdravotníctva Nemecka. V septembri 2022 začali s podrobným sledovaním 52 podozrivých.

Na operácií na zatknutie sprisahancov sa podieľalo okolo 3000 policajtov, ktorí pochádzali najmä z južných nemeckých spolkových krajín Bavorsko a Bádensko-Württembersko, ale zahŕňali aj ľudí z 9 ďalších nemeckých spolkových krajín, Rakúska a Talianska. Medzi zatknutými boli aristokrati, bývalý poslanec parlamentu, ale aj bývalí a aktívni príslušníci armády. Zatknutá bola aj "Vitalia B", ruská priateľka Reussa, prostredníctvom ktorej sa mu podarilo zabezpečiť dočasné financovanie od troch ruských osôb. Frank Heppner, šéfkuchár celebrít, bol tiež zatknutý 7. decembra. Tvrdí sa, že Heppner bol vo vojenskej odnoži skupiny veliteľom zodpovedným za nábor, získavanie zbraní a budovanie bezpečného komunikačného systému. Heppner by tiež zásoboval jednotky skupiny potravinami po úspešnom prevrate.

Konšpirátori plánovali spolupracovať s Ruskom, ale generálny prokurátor 7. decembra 2022 informoval, že z toho, čo doteraz vedia, Rusko na žiadosť „nereagovalo pozitívne“: hovorca ruského veľvyslanectva v Berlíne neskôr poprel akúkoľvek účasť a 8. decembra vydal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásenie, v ktorom poprel účasť Kremľa na neúspešnom štátnom prevrate.

Reakcie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeser oznámila že štátne orgány budú reagovať plnou silou zákona "proti nepriateľom demokracie".
  • Rusko: Hovorca Kremľa Dmitry Peskov poprel účasť Ruska.
  • USA: Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierre oznámila že vláda Spojených Štátov je pripravená pomôcť Nemeckej vláde bojovať proti extrémizmu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RTVS, TASR, ČTK. Počas zásahov v Nemecku zadržali 25 extrémistov, ktorí plánovali zvrhnúť vládu [online]. Bratislava: Rozhlas a televízia Slovenska, 2022-12-07, [cit. 2022-12-11]. Dostupné online.
  2. RTVS, TASR. Nemecko po raziách proti krajnej pravici očakáva ďalšie zatýkania [online]. Bratislava: Rozhlas a televízia Slovenska, 2022-12-08, [cit. 2022-12-11]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku 2022 Germany coup d'état plot na anglickej Wikipédii.