Plymouth (kolónia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa Plymouthskej kolónie

Plymouthská kolónia bola anglická kolónia v Severnej Amerike, ktorá existovala medzi rokmi 1620 a 1691. Prvé mesto kolónie bol New Plymouth, ktorý sa nachádzal v mieste skôr pomenovanom a preskúmaný kapitánom Johnom Smithom. Toto mesto sa dnes nazýva Plymouth (bez New). Plymouthská kolónia v čase svojho najväčšieho rozmachu zaberala územie zodpovedajúce juhovýchodnej časti dnešného štátu Massachusetts.

Kolóniu založili anglickí puritáni (Otcovia pútnici), ktorí sem priplávali na lodi Mayflower. Plymouthská kolónia má osobitné miesto v amerických dejinách. Na rozdiel od Jamestownskej kolónie väčšinu pôvodných osadníkov tvorili ľudia utekajúci pred náboženským prenasledovaním, ktorí hľadali miesto, kde by mohli slobodne vyznávať svoju vieru. To je dodnes jeden zo základných princípov na ktorých sú postavené dnešné USA. V Plymouthskej kolónii tiež vznikli niektoré tradície, ktoré ovplyvnili americkú kultúru, ako je sviatok Deň vďakyvzdania.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Allen Weinstein, David Rubel: The Story of America: Freedom and Crisis from Settlement to Superpower. DK Publishing Inc., New York, N.Y. 2002, ISBN 0-7894-8903-1, S. 60–61.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Plymouthská kolonie na českej Wikipédii a Plymouth Colony na nemeckej Wikipédii.