Poľný španiel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poľný španiel

Poľný španiel počas svetovej výstavy psov v poľskej Poznani.
Krajina pôvodu Spojené kráľovstvo
FCI kód 8/2/123
Štandardy AKC, FCI
Výška 43 cm (suky)
45 cm (psy)
Hmotnosť 16–27 kg
Pôvodné určenie výstavné a poľovné plemeno (sliedenie a prinášanie zveri)
Terajšie určenie poľovné a spoločenské plemeno
Názov v krajine pôvodu Field Spaniel
Synonymá Field španiel
Zaužívaná skratka FS
Zoznam psích plemien
Psí portál

Poľný španiel je psie plemeno pochádzajúce zo Spojeného kráľovstva. V systematike FCI sa radí do 8. skupiny [1] .

Boli pôvodne vyšlachtené ako výstavné psy čiernej srsti koncom 19. a začiatkom 20. storočia. V polovici 20. storočia však boli prestavané ako pes s dlhými nohami, ktorý bol vhodnejší na použitie v teréne. Teraz sú považované za vzácne psie plemeno.

Môžu byť dobrými rodinnými psami a majú trpezlivosť s deťmi, ale môžu vyžadovať nejaký účel, či už je to lov alebo agilita, aby sa zabránilo tomu, že sa začnú nudiť a ničiť.

Dĺžka života: 10 – 12 rokov.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Poľné španiele sú známe ako výnimočne uvoľnené, aktívne, citlivé a nezávislé a prejavujú svoju lásku k životu v úzkom, pravidelnom kontakte so svojím majiteľom.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Dora, najlepšia šampiónka na súťaži Crufts v roku 1909.

Poľný španiel bol pôvodne vyvinutý na výstavný kruh. V 70. rokoch 19. storočia bol Poľný španiel veľmi úspešný vo výstavnom kruhu so svojou rozmanitosťou; vyústilo to však do psa, ktorý bol takmer rovnaký ako Susesexský španiel, s výnimkou samotnej hlavy.

Do roku 1909 bola priemerná hmotnosť poľného španiela 16 - 20 kg. K ďalšiemu miešaniu plemena došlo so zavedenými prvkami Baseta. Objavili sa rôzne problémy s genetickým zdravím a boli podniknuté kroky na nápravu problémov v rámci plemena. Anglický špringeršpaniel sa používal na zavedenie zdravších prvkov do plemena a výsledkom bol dlhonohý poľný španiel, ktorého dnes poznáme.

Poľný španiel zostáva vzácnym plemenom, dokonca aj vo Veľkej Británii. V roku 2009 bolo v Kennel Clube zaregistrovaných celkom 51 poľných španielov a od roku 2000 sa ustavične zmenšuje. Zo všetkých plemien španielov registrovaných v The Kennel Club má poľný španiel najnižší počet registrovaných medziročne, pričom na druhom mieste bol Sussexský španiel so 60 registráciami v roku 2009. To je porovnanie s Anglickým špringeršpanielom s 12 700 a Anglickým kokeršpanielom s 22 211 registráciami v roku 2009.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Poľný španiel v hnedej farbe

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Poľný španiel (vľavo) a Anglický kokeršpaniel (vpravo) vedľa seba

Štandardná veľkosť poľného španiela je 41– 48 cm vysoký v kohútiku a hmotnosť medzi 16–27 kg. Toto ho zhruba zaraďuje medzi Anglického kokeršpaniela a Anglického špringeršpaniela. Jeho srsť je dodávaná v jednofarebných odtieňoch čiernej a hnedej farby.

Majú stredne dlhú samostatnú srsť bez podsady. Osrstenie kožušiny sa objavuje na hrudníku, bruchu, ušiach a na zadnej strane nôh. Srsť nie je taká ťažká ako u kokeršpanielov, ale vyžaduje si starostlivosť, aby sa zabránilo objaveniu podložiek v srsti. Kupírovanie chvostov je zakázané v mnohých krajinách, pre pracovné zvieratá však existuje výnimka.

Zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

Čierny Poľný španiel

Existuje niekoľko očných stavov, ku ktorým má poľný španiel predispozíciu. Patrí sem katarakta, atrofia sietnice a dysplázia sietnice. Dysplázia bedrového kĺbu sa objavila iba v britských líniách poľných španielov. Kennel Club a Britská veterinárna asociácia dôrazne odporúčajú, aby chovatelia Poľného španiela testovali oči a bedrové kĺby. V zdravotnom prieskume, ktorý uskutočnil Kennel Club, bola hlavnou príčinou smrti u poľných španielov rakovina, druhou najčastejšou príčinou bola staroba. Zistilo sa, že stredná dĺžka života tohto plemena bola 11 rokov a 8 mesiacov, čo je o 5 mesiacov viac ako stredný vek pre všetky plemená psov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Poľný španiel/Field Spaniel [online]. Klub chovateľov poľovných sliedičov. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Field Spaniel na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]