Pod Pajštúnom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pod Pajštúnom
prírodná rezervácia
Vrcholová časť rezervácie so zrúcaninou hradu Pajštún
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský
Okres Malacky
Obec Stupava, Borinka
Pohorie Malé Karpaty
Súradnice 48°16′29″S 17°04′42″V / 48,274733°S 17,07825°V / 48.274733; 17.07825
Rozloha 1,4149 km² (141 ha)
Vznik 19. 11. 2007
Správa ŠOP - S-CHKO Malé Karpaty
Kód 134
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Bratislavského kraja
Poloha v rámci Bratislavského kraja
Wikimedia Commons: Pod Pajštúnom
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Pod Pajštúnom je prírodná rezervácia v pohorí Malé Karpaty v podcelku Pezinské Karpaty, v južnej časti pajštúnskeho hradného kopca. Rezervácia je v správe štátnej ochrany prírody Malé Karpaty.

Nachádza sa v katastrálnom území mesta Stupava a obce Borinka v okrese Malacky v Bratislavskom kraji. Vyhlásená bola v roku 1984 na rozlohe 141,4 ha, bez ochranného pásma. Rezervácia je súčasťou CHKO Malé Karpaty. Na území rezervácie platí 5. stupeň ochrany.

Predmetom ochrany sú: Lesné spoločenstvá – bukové kvetnaté lesy, dubovo-hrabové lesy karpatské a lipovo-javorové sutinové lesy v ich prirodzenom druhovom zložení a štruktúre a ochrana pionierskych a subpanónskych travinno-bylinných porastov na karbonátovom substráte[1].

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Okolie Borinky je súčasťou Borinského krasu, ktorý sa rozprestiera na ploche 36 km² v južnej časti Malých Karpát. Vody potokov sa tu na viacerých úsekoch strácajú pod zemou a potom opäť vystupujú na povrch. Prírodnou zvláštnosťou je, že časť vôd z hornej časti povodia Stupavského potoka v dôsledku podzemného „pirátstva“ je odvádzaná pod zemou na opačnú stranu pohoria Malých Karpát a vyúsťuje na povrch až v občasnej vyvieračke nad Limbachom. V tomto krasovom území sa nachádza aj niekoľko jaskýň, napríklad Zbojnícka, Veľké Prepadlé, Jaskyňa pod Okopancom a iné.

Na ochranu prirodzených lesných spoločenstiev 2. – 4. vegetačného stupňa bola v roku 1984 vyhlásená prírodná rezervácia Pod Pajštúnom. Rozprestiera sa pod hradným kopcom prevažne na jeho južných a juhozápadných svahoch v nadmorskej výške 200 – 519 m. Najrozšírenejšie sú tu dubové bučiny, bukové dúbravy, bučiny a v okolí vápencových brál na sutinových stanovištiach v okolí Pajštúnskeho hradu sa vyskytujú lipové javoriny.

Pre najteplejšie lesné spoločenstvá s dubom sú typickými druhmi bylín hrachor čierny (Lathyrus niger), medovka medovkolistá (Melittis melissophyllum). Bučinovými druhmi sú napríklad marinka voňavá (Asperula odorata), zubačka cibuľkonosná (Dentaria bulbifera). V ostrovčekovite rozšírených nelesných spoločenstvách na skalách v okolí hradu a kameňolomu sa vyskytujú napríklad luskáč lekársky (Vincetoxicum hirundinaria), zvonček repkovitý (Campanula rapunculoides), slezinník červený (Asplenium trichomanes), hrdobarka horská (Teucrium montanum) a hrdobarka obyčajná (Teucrium chamaedrys). Nápadným druhom lesných porastov pozdĺž ciest, chodníkov a svetlín je múrovník lekársky (Parietaria officinalis).

Veľkú ekologickú hodnotu v prírodnej rezervácii predstavujú početné staré vyše 300-ročné jedince dubov. Sú veľmi dôležité pre vývoj stoviek druhov podkôrneho a drevokazného hmyzu, ako sú napríklad roháč veľký (Lucanus cervus), fuzáč veľký (Cerambyx cerdo), a viaceré druhy krascov. Na takýchto duboch sa vyvíjajú húsenice až 100 druhov motýľov. V teplých okrajových častiach prírodnej rezervácie sa vyskytuje náš najväčší had – užovka stromová (Zamenis longissimus). Na svetlinách v prírodnej rezervácii možno vidieť i Jasoňa chochlačkového (Parnassius mnemosyne).

Nepôvodnými druhmi v prírodnej rezervácii sú napríklad netýkavka malokvetá (Impatiens parviflora), smrekovec opadavý (Larix decidua), muflón obyčajný (Ovis musimon), daniel škvrnitý (Dama dama).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pod Pajštúnom. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Použité zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • informačná tabuľa pri vstupe do rezervácie, prístup: 6. 4. 2008