Podpoľanie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha

Podpoľanie (v niektorých textoch Zvolensko) je slovenský región.

Okresy:

Územie susedí na severovýchode s Horehroním, na juhovýchode s Novohradom, na juhozápade s Hontom a na severozápade s Tekovom.

  • nachádza sa v centrálnej časti Banskobystrického samosprávneho kraja. Ide o súvislé územie zahrňujúce celý okres Detva, obec Očová, Zvolenská Slatina a Lukavica z okresu Zvolen, obec Hrochoť z okresu Banská Bystrica, obec Budiná z okresu Lučenec. Územie na severe hraničí s okresom Brezno, na východe a juhovýchode s okresmi Poltár a Lučenec, na juhu s výbežkami okresu Veľký Krtíš, na západe s okresom Zvolen.
  • Podpoľanie patrí k povodiam riek Hron a Ipeľ. Najvýznamnejšie toky sú Slatina, Krivánsky potok,  Ipeľ, Tisovník. Územie predstavuje typickú podhorskú oblasť s charakteristickým rozptýleným lazníckym osídlením, ktoré je svojou rozlohou a štruktúrou špecifickým javom aj v rámci Slovenska.
  • Územiu dominuje masív Poľany, najvyššia vyhasnutá sopka v Strednej Európe s výškou 1 458 m n.m. Najnižší bod okresu dosahuje 349 m n.m. v  obci Vígľaš. V území žije  takmer 38 tis. obyvateľov na rozlohe vyše 588 km2.

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Malebná podhorská krajina vyniká prírodnými krásami, množstvom lesov, potokov a minerálnych prameňov, ale aj jedinečnou a stále živou ľudovou kultúrou. Stratovulkán Poľana (1 458 m n. m.) sa radí medzi najvyššie vyhasnuté sopky v Európe. Územie Poľany bolo vyhlásené za chránenú krajinnú oblasť a zaradené do siete svetových biosférických rezervácií UNESCO (20360 ha). Nachádzajú sa tu vzácne ekosystémy.
  • Obľúbeným cieľom turistických vychádzok Podpoľaním sú zaujímavé skalné bralá, pozostatky sopečnej činnosti Poľany. Sú príťažlivým tréningovým terénom aj pre skalolezcov. K prírodným zaujímavostiam kraja patrí vodopád Bystré, Bátovský balvan, Jánošíkova skala a mnohé ďalšie.
  • Folklórne tradície Podpoľania pretrvávajú dodnes, uchovávajú sa z generácie na generáciu. Ich najvýznamnejšou prehliadkou je bezpochyby festival - Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve, kde sa stretajú folklórne súbory a ľudoví umelci z celého Slovenska aj iných krajín.Podpoľanie je známe stále živými folklórnymi tradíciami. Interiér ľudovej izby a množstvo ľudovoumeleckých výrobkov  je možné vidieť v Múzeu uja Kapustíka v Ponikách. Región Podpoľania je charakteristický skôr roztrúsenými lazníckymi usadlosťami ako väčšími turistickým centrami. Prícestné a náhrobné drevené vyrezávané kríže s osobitou drevorezbou spestrujú kraj v okolí masívu Poľany, môžeme ich nájsť popri cestách a cestičkách tunajších lazov a na cintorínoch.
  • Administratívnym centrom regiónu je okresné mesto Detva. Zalyžovať si môžete v Hriňovej, v lyžiarskom stredisku Košútka, kde je k dispozícii 960 m dlhý vlek.


Súradnice: 48°37′16″S 19°18′38″V / 48,620995°S 19,310532°V / 48.620995; 19.310532